Makaron w sosie pomidorowym z chorizo i oliwkami

Makaron w sosie pomidorowym z chorizo i oliwkami

3.9 76 ocen
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 30 min
12 porcji

Składniki

  • sera grana padano pokrojonego na 3 cm kawałki
    100 - 150 g
  • makaronu, suchego, typu penne o czasie gotowania 8 min al dente
    800 g
  • przecieru pomidorowego, typu passata
    1300 - 1400 g
  • wody
    1200 g
  • oliwy z oliwek
    50 g
  • soli
    2 łyżeczki
  • oregano, suszonego
    2 łyżeczki
  • czosnku, mielonego
    ½ łyżeczki
  • koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    2 łyżeczki
    2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone
  • kiełbasy chorizo pokrojonej w 5 mm półplastry (patrz wskazówka)
    200 g
  • czarnych oliwek, bez pestek odsączonych z zalewy
    150 g
  • liście bazylii, świeże do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 448.6 kcal / 1878.2 kJ
Białko 18.1 g
Tłuszcz 15.8 g
Węglowodany 59.5 g
Błonnik 4.1 g
Tłuszcz nasycony 5.6 g
Sód 1412.8 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...