Wersje kompatybilne
Makaron w sosie pomidorowym z chorizo i oliwkami
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 - 150 g sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki
- 800 g makaronu, suchego, typu penne, o czasie gotowania 8 min al dente
- 1300 - 1400 g przecieru pomidorowego, typu passata
- 1200 g wody
- 50 g oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki oregano, suszonego
- ½ łyżeczki czosnku, mielonego
-
2
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone - 200 g kiełbasy chorizo, pokrojonej w 5 mm półplastry (patrz wskazówka)
- 150 g czarnych oliwek, bez pestek, odsączonych z zalewy
- liście bazylii, świeże, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1878.2 kJ / 448.6 kcal
- Białko
- 18.1 g
- Węglowodany
- 59.5 g
- Tłuszcz
- 15.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 5.6 g
- Błonnik
- 4.1 g
- Sód
- 1412.8 mg
Alternatywne przepisy
Spaghetti z sosem bolognese z orzechów
35min
Makaron z serem feta i pomidorami
40min
Spaghetti diavolo z makaronem pełnoziarnistym
40min
Spaghetti Bolognese
40min
Biała fasola z chorizo
50 Min
Spaghetti napoletana
40min
Hiszpański brunch
1h 15min
Makaron z wegetariańskim sosem bolońskim; Lody malinowo-bazyliowe
50 Min
Lasagne bolońska
1 godz. 45 min
Letni sos do makaronu z pomidorami i ginem
35min
Makaron z sosem pomidorowo-bazyliowym i szynką
40min
Spaghetti arrabiata z tuńczykiem
30min