
Urządzenia i Akcesoria
Makaron w sosie pomidorowym z chorizo i oliwkami
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 30 min
12 porcji
Składniki
-
100 - 150 g sera grana padano pokrojonego na 3 cm kawałki
-
800 g makaronu, suchego, typu penne o czasie gotowania 8 min al dente
-
1300 - 1400 g przecieru pomidorowego, typu passata
-
1200 g wody
-
50 g oliwy z oliwek
-
2 łyżeczki soli
-
2 łyżeczki oregano, suszonego
-
½ łyżeczki czosnku, mielonego
-
2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
-
200 g kiełbasy chorizo pokrojonej w 5 mm półplastry (patrz wskazówka)
-
150 g czarnych oliwek, bez pestek odsączonych z zalewy
-
liście bazylii, świeże do dekoracji
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
448.6 kcal /
1878.2 kJ
Białko
18.1 g
Tłuszcz
15.8 g
Węglowodany
59.5 g
Błonnik
4.1 g
Tłuszcz nasycony
5.6 g
Sód
1412.8 mg