Makaron w sosie pomidorowym z chorizo i oliwkami

Makaron w sosie pomidorowym z chorizo i oliwkami

3.9 77 ocen
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 30 min
12 porcji

Składniki

  • 100 - 150 g sera grana padano pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 800 g makaronu, suchego, typu penne o czasie gotowania 8 min al dente
  • 1300 - 1400 g przecieru pomidorowego, typu passata
  • 1200 g wody
  • 50 g oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki oregano, suszonego
  • ½ łyżeczki czosnku, mielonego
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone
  • 200 g kiełbasy chorizo pokrojonej w 5 mm półplastry (patrz wskazówka)
  • 150 g czarnych oliwek, bez pestek odsączonych z zalewy
  • liście bazylii, świeże do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 448.6 kcal / 1878.2 kJ
Białko 18.1 g
Tłuszcz 15.8 g
Węglowodany 59.5 g
Błonnik 4.1 g
Tłuszcz nasycony 5.6 g
Sód 1412.8 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...