
Urządzenia i Akcesoria
Zapiekanka ziemniaczana (gratin)
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 20 min
4 porcje
Składniki
-
ziemniaków, woskowych (niemączystych)1000 g
-
olej rzepakowy do natłuszczenia formy
-
ząbki czosnku2
-
sera żółtego np. gouda, edam, ementaler, pokrojonego na kawałki70 g
-
mleka250 g
-
serka topionego podzielonego na kawałki50 g
-
crème fraîche, min. 30% tłuszczu (patrz wskazówka)200 g
-
gałki muszkatołowej, mielonej¼ łyżeczki
-
soli1 łyżeczka
-
pieprzu czarnego, mielonego½ łyżeczki
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
452.8 kcal /
1894.5 kJ
Białko
15.4 g
Tłuszcz
22.4 g
Węglowodany
49.4 g
Błonnik
5.7 g
Tłuszcz nasycony
12.8 g
Sód
840.3 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

DOBRZE UPIECZONE
10 Przepisów
Polska
Polska