
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1000 g ziemniaków, woskowych (niemączystych)
- olej rzepakowy, do natłuszczenia formy
- 2 ząbki czosnku
- 70 g sera żółtego, np. gouda, edam, ementaler, pokrojonego na kawałki
- 250 g mleka
- 50 g serka topionego, podzielonego na kawałki
-
200
g crème fraîche, min. 30% tłuszczu (patrz wskazówka)
lub 200 g śmietany, 18% tłuszczu, w temp. pokojowej - ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1894.5 kJ / 452.8 kcal
- Białko
- 15.4 g
- Węglowodany
- 49.4 g
- Tłuszcz
- 22.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 12.8 g
- Błonnik
- 5.7 g
- Sód
- 840.3 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
1 godz. 10 min
Zapiekanka makaronowa
45 min
Spaghetti z sosem bolognese z orzechów
35 min
Fettucine Alfredo
25 min
Zapiekanka ziemniaczana
40 min
Hiszpańska tortilla z boczkiem i serem
50 min
Zapiekanka ziemniaczana (parmentier) z sosem bolońskim z bakłażana i soczewicy
1 godz. 35 min
Lasagne z grzybami
2 godz. 20 min
Quiche z resztkami serów
1 godz. 50 min
Parmigiana (zapiekanka) z cukinii i ziemniaków (TM5)
1 godz. 15 min
Makaron po alpejsku
45 min
Gratin z ziemniaków i selera
1 godz. 10 min