Zapiekanka ziemniaczana (gratin)

Zapiekanka ziemniaczana (gratin)

4.2 214 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 20 min
4 porcje

Składniki

  • 1000 g ziemniaków, woskowych (niemączystych)
  • olej rzepakowy do natłuszczenia formy
  • 2 ząbki czosnku
  • 70 g sera żółtego np. gouda, edam, ementaler, pokrojonego na kawałki
  • 250 g mleka
  • 50 g serka topionego podzielonego na kawałki
  • 200 g crème fraîche, min. 30% tłuszczu (patrz wskazówka)
    200 g śmietany, 18% tłuszczu, w temp. pokojowej
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 452.8 kcal / 1894.5 kJ
Białko 15.4 g
Tłuszcz 22.4 g
Węglowodany 49.4 g
Błonnik 5.7 g
Tłuszcz nasycony 12.8 g
Sód 840.3 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...