
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1000 g ziemniaków, woskowych (niemączystych)
- olej rzepakowy do natłuszczenia formy
- 2 ząbki czosnku
- 70 g sera żółtego np. gouda, edam, ementaler, pokrojonego na kawałki
- 250 g mleka
- 50 g serka topionego podzielonego na kawałki
-
200
g crème fraîche, min. 30% tłuszczu (patrz wskazówka)
lub 200 g śmietany, 18% tłuszczu w temp. pokojowej - ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 452.8 kcal / 1894.5 kJ
- Białko
- 15.4 g
- Tłuszcz
- 22.4 g
- Węglowodany
- 49.4 g
- Błonnik
- 5.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 12.8 g
- Sód
- 840.3 mg