Zapiekanka ziemniaczana (gratin)

Zapiekanka ziemniaczana (gratin)

4.2 211 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 20 min
4 porcje

Składniki

  • ziemniaków, woskowych (niemączystych)
    1000 g
  • olej rzepakowy do natłuszczenia formy
  • ząbki czosnku
    2
  • sera żółtego np. gouda, edam, ementaler, pokrojonego na kawałki
    70 g
  • mleka
    250 g
  • serka topionego podzielonego na kawałki
    50 g
  • crème fraîche, min. 30% tłuszczu (patrz wskazówka)
    200 g
    200 g śmietany, 18% tłuszczu, w temp. pokojowej
  • gałki muszkatołowej, mielonej
    ¼ łyżeczki
  • soli
    1 łyżeczka
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ½ łyżeczki

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 452.8 kcal / 1894.5 kJ
Białko 15.4 g
Tłuszcz 22.4 g
Węglowodany 49.4 g
Błonnik 5.7 g
Tłuszcz nasycony 12.8 g
Sód 840.3 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...