Urządzenia i Akcesoria
Węgierska zupa rybna (Halászlé)
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 55 min
4 porcje
Składniki
-
300 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
-
120 g pora pokrojonego w 5 mm plastry
-
60 g cebuli przekrojonej na pół
-
1 - 2 ząbki czosnku
-
30 g masła
-
50 - 80 g ziemniaków pokrojonych na 1-2 cm kawałki
-
700 g wody
-
1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), lub rybnego, pokruszona1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM lub rybnego (patrz wskazówka)
-
100 g wody100 g białego wina, wytrawnego
-
3 łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
-
¼ łyżeczki papryki ostrej, mielonej
-
30 g koncentratu pomidorowego
-
100 g bulwy kopru włoskiego pokrojonej na 2-3 mm paski
-
75 - 100 g kostek boczku
-
1 - 2 liście laurowe, suszone
-
600 - 700 g filetów rybnych bez skóry i ości, np. z suma, sandacza, szczupaka, pokrojonych na 4 cm kawałki
-
5 - 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego5 - 10 g białego octu winnego
-
2 - 3 nitki szafranu (opcjonalnie)
-
sól do smaku
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
402.1 mg
Białko
37.5 g
Kalorie
1605.8 kJ /
383.8 kcal
Tłuszcz
17 g
Błonnik
4.3 g
Tłuszcz nasycony
7.4 g
Węglowodany
17.2 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
ZUPY
11 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Grecka zupa z wołowiną (TM6, TM7)
1 godz. 50 min
Grecka zupa z wołowiną (TM5)
1 godz. 50 min
Zupa Pho z resztek pieczonego drobiu
2 godz. 15 min
Curry z dorszem i krewetkami
40 min
Orientalna zupa z owocami morza
40 min
Aljotta (maltańska zupa rybna)
45 min
Zupa rybna z kolendrą
45 min
Zupa grzybowa z dorszem
45 min
Kapuśniak z białej kapusty z boczkiem
55 min
Węgierska zupa grzybowa
45 min
Caldeirada - portugalska zupa rybna
45 min
Zupa rybna z warzywami
45 min