Millefeuille (ciasto tysiąca płatków) z kremem czekoladowym i orzechami w karmelu

Millefeuille (ciasto tysiąca płatków) z kremem czekoladowym i orzechami w karmelu

4.0 6 ocen
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 3 godz. 50 min
12 porcji

Składniki

Orzechy w karmelu
  • orzechów laskowych
    30 g
  • orzechów włoskich, łuskanych
    30 g
  • orzechów pistacjowych, łuskanych, niesolonych, bez skórki
    30 g
    30 g orzechów pistacjowych, łuskanych, solonych
  • migdałów, blanszowanych
    30 g
  • cukru trzcinowego
    250 g
  • wody
    70 g
  • masła zimnego, w jednym kawałku (patrz wskazówka)
    30 g
  • soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
    1 łyżeczka
  • wody do Mycia Wstępnego
    1000 g
  • octu do Mycia Wstępnego
    50 g
Krem czekoladowy
  • mlecznej czekolady pokrojonej na kawałki
    200 g
    200 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao, pokrojonej na kawałki
  • śmietany, min. 30% tłuszczu
    300 g
  • masła pokrojonego na kawałki
    30 g
Ciasto francuskie
  • masła zimnego
    400 g
  • mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu i ciasta
    500 g
  • wody
    200 g
  • masła pokrojonego na kawałki
    80 g
  • cukru
    10 g
  • soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
    10 g
  • soli
    1 łyżeczka
  • cukru
    2 łyżki

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 821.5 kcal / 3439.4 kJ
Białko 8.1 g
Tłuszcz 57.9 g
Węglowodany 67.9 g
Błonnik 2.1 g
Tłuszcz nasycony 34.3 g
Sód 168.3 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...