Urządzenia i Akcesoria
Cynamonowe ślimaczki z pomarańczowym curdem i bezą
Przygotowanie 45 min
Czas całkowity 4 godz. 30 min
8 porcji
Składniki
Curd pomarańczowy
-
100 g cukru
-
4 - 6 kawałków skórki pomarańczowej ekologicznej, bez białych błonek
-
50 g soku pomarańczowego, świeżo wyciśniętego
-
60 g masła pokrojonego na kawałki
-
1 żółtko
-
1 jajko
-
30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
Ciasto
-
45 g wody
-
85 g mleka
-
1 jajko
-
1 szczypta soli
-
25 g cukru
-
20 g cukru wanilinowego10 g cukru waniliowego, wykonanego w TM
-
5 g drożdży świeżych pokruszonych (patrz wskazówka)
-
180 g mąki pszennej chlebowej typu 750 (patrz wskazówka)
-
150 g mąki pszennej typu 400-500
-
45 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
Nadzienie cynamonowe i pieczenie ślimaczków
-
85 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia tortownicy
-
50 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
-
5 g cynamonu, mielonego
-
gorąca woda do wyrastania ciasta
Beza
-
140 g cukru pudru
-
3 białka
-
1 szczypta soli
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
103.2 mg
Białko
9.4 g
Kalorie
2521 kJ /
603 kcal
Tłuszcz
16.9 g
Błonnik
1.5 g
Tłuszcz nasycony
8.7 g
Węglowodany
103.2 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Drożdżowe ślimaczki z twarogiem
1 Std. 20 Min
Babka kawowa z Varomy z solonym sosem karmelowym
2 Std. 10 Min
Korma z pieczonymi warzywami, ryżem i marynowaną cebulą; Chlebki naan z oliwą czosnkową
2 Std.
Ptysie z kruszonką, nadzieniem malinowym i kremem z białej czekolady
6 Std. 10 Min
Bułeczki drożdżowe z groszkami czekolady i piankami marshmallow
2 Std. 30 Min
Queijadas de Sintra - portugalskie serniczki
1 Std. 45 Min
Ciastka bezowe "Sokoły"
2 Std. 30 Min
Kawowe bezy z ganaszem
2 Std. 15 Min
Drożdżówki z makiem
2 Std. 40 Min
Ślimaczki drożdżowe z pastą sezamową
2 Std.
Makowiec z białym makiem
2 Std. 20 Min
Kawowy sos karmelowy
45 Min