Burgery z plastrami grillowanej wołowiny, pastą z dyni i rukolą

Burgery z plastrami grillowanej wołowiny, pastą z dyni i rukolą

4.2 13 ocen
Przygotowanie 45 min
Czas całkowity 1 godz. 35 min
10 porcji

Składniki

  • 500 - 600 g dyni Hokkaido nieobranej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej w 1 cm plastry
    500 - 600 g dyni piżmowej, obranej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej w 1 cm plastry
  • 2 - 3 ząbki czosnku pokrojone w plastry
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 gałązki rozmarynu, świeżego tylko liście
  • 2 - 3 łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do oprószenia mięsa
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • ½ łyżeczki nasion kolendry
  • ½ łyżeczki kminku
  • ¼ łyżeczki goździków
  • 1 łyżeczka owoców jałowca
  • 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
  • ½ łyżeczki ziaren pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka tymianku, suszonego
  • 1 liść laurowy, suszony
  • 700 g ligawy wołowej bez ścięgien i białych błonek
  • musztarda (opcjonalnie) do posmarowania mięsa i do środka burgerów
  • 150 g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej z zalewy
  • 20 - 30 g syropu klonowego
  • 100 g wody
  • 5 - 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • ¼ łyżeczki chili, mielonego (opcjonalnie)
  • 10 bułek do hamburgerów
  • 1 - 2 ogórki konserwowe pokrojone w 2 mm plastry
  • rukola (ok. 50-60 g), do środka burgerów

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 827.3 mg
Białko 20.4 g
Kalorie 1318.2 kJ / 314.9 kcal
Tłuszcz 8.3 g
Błonnik 4 g
Tłuszcz nasycony 1.9 g
Węglowodany 41.9 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...