
Wersje kompatybilne
Burgery z plastrami grillowanej wołowiny, pastą z dyni i rukolą
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
-
500 - 600
g dyni Hokkaido nieobranej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej w 1 cm plastry
lub 500 - 600 g dyni piżmowej obranej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej w 1 cm plastry - 2 - 3 ząbki czosnku pokrojone w plastry
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 3 gałązki rozmarynu, świeżego tylko liście
- 2 - 3 łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do oprószenia mięsa
- 1 łyżeczka gorczycy
- ½ łyżeczki nasion kolendry
- ½ łyżeczki kminku
- ¼ łyżeczki goździków
- 1 łyżeczka owoców jałowca
- 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
- ½ łyżeczki ziaren pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka tymianku, suszonego
- 1 liść laurowy, suszony
- 700 g ligawy wołowej bez ścięgien i białych błonek
- musztarda do posmarowania mięsa i do środka burgerów (opcjonalnie)
- 150 g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej z zalewy
- 20 - 30 g syropu klonowego
- 100 g wody
- 5 - 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ¼ łyżeczki chili, mielonego (opcjonalnie)
- 10 bułek do hamburgerów
- 1 - 2 ogórki konserwowe pokrojone w 2 mm plastry
- rukola (ok. 50-60 g), do środka burgerów
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 314.9 kcal / 1318.2 kJ
- Białko
- 20.4 g
- Tłuszcz
- 8.3 g
- Węglowodany
- 41.9 g
- Błonnik
- 4 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.9 g
- Sód
- 827.3 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Burgery wieprzowe na Varomie i krem paprykowy z ajvarem
1 godz. 15 min
Ciasto na pizzę na odrobinie drożdży
23 godz. 10 min
Krokiety z szynką Cecina i kozim serem
9 godz. 20 min
Grillowane steki wołowe z masłem cebulowo-ziołowym, młodymi ziemniakami i cebulą
1 godz. 20 min
Sos BBQ
30 min
Burgery rybne z majonezem kaparowo-limonkowym
1 godz.
Burgery wołowe z kozim serem i chutneyem z czerwonej cebuli
1 godz. 40 min
Pierogi z bryndzą i szpinakiem
14 godz.
Aioli
5 min
Tajski burger
55 min
Burger DELUXE
2 godz. 15 min
Bułki do hamburgerów
3 godz.