Urządzenia i Akcesoria
Pampuchy z czekoladą, sos śliwkowy i zabajone
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 1 godz.
8 porcji
Składniki
-
400 g śliwek, mrożonych, uprzednio rozmrożonych, bez pestek, przekrojonych na pół400 g śliwek, dojrzałych bez pestek, przekrojonych na pół
-
70 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 60% kakao pokrojonej na kawałki, plus 16 kostek (ok. 80 g) do nadzienia i dodatkowo starta czekolada do dekoracji
-
650 g wody
-
170 - 190 g cukru
-
½ łyżeczki cynamonu, mielonego
-
10 g octu balsamicznego (opcjonalnie)
-
30 g masła miękkiego, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
-
100 g mleka
-
2 łyżeczki suchych drożdży20 g drożdży świeżych pokruszonych
-
300 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
1 jajko
-
½ łyżeczki soli
-
40 g wina Marsala, słodkiego (patrz wskazówka)
-
40 g białego wina
-
6 żółtek
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
173.9 mg
Białko
8.7 g
Kalorie
1921.5 kJ /
459.2 kcal
Tłuszcz
15.3 g
Błonnik
4.2 g
Tłuszcz nasycony
8 g
Węglowodany
70.5 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Baranek wielkanocny
1 godz. 10 min
Serek ziołowy
48 godz. 15 min
Krem czekoladowy na ciepło z sosem z owoców jagodowych i kruszonką
35 min
Francuski brunch
1 godz. 30 min
Wschodnioeuropejski brunch
1 godz. 30 min
Pampuchy z sosem z owoców jagodowych
1 godz. 10 min
Szybka pizza z tuńczykiem i karczochami
50 min
Pampuchy z cukrem makowym i budyniowym sosem waniliowym
30 min
Pampuchy z nadzieniem czekoladowym, sos wiśniowy
1 godz. 30 min
Buchty z sosem truskawkowym
1 godz. 20 min
Krem pieczarkowy z tymiankową śmietaną i grzankami z serem pleśniowym
1 godz. 10 min
Kluski na parze z sosem pieczarkowym
50 min