
Urządzenia i Akcesoria
Pampuchy z czekoladą, sos śliwkowy i zabajone
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 1 godz.
8 porcji
Składniki
-
śliwek, dojrzałych bez pestek, przekrojonych na pół400 g
-
gorzkiej czekolady, o zawartości min. 60% kakao pokrojonej na kawałki, plus 16 kostek (ok. 80 g) do nadzienia i dodatkowo starta czekolada do dekoracji70 g
-
wody650 g
-
cukru170 - 190 g
-
cynamonu, mielonego½ łyżeczki
-
octu balsamicznego (opcjonalnie)10 g
-
masła miękkiego, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia30 g
-
mleka100 g
-
drożdży świeżych pokruszonych20 g
-
mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia300 g
-
jajko1
-
soli½ łyżeczki
-
wina Marsala, słodkiego (patrz wskazówka)40 g
-
białego wina40 g
-
żółtek6
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
459.2 kcal /
1921.5 kJ
Białko
8.7 g
Tłuszcz
15.3 g
Węglowodany
70.5 g
Błonnik
4.2 g
Tłuszcz nasycony
8 g
Sód
173.9 mg