Pampuchy z czekoladą, sos śliwkowy i zabajone

Pampuchy z czekoladą, sos śliwkowy i zabajone

3.9 9 ocen
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 1 godz.
8 porcji

Składniki

  • śliwek, dojrzałych bez pestek, przekrojonych na pół
    400 g
    400 g śliwek, mrożonych, uprzednio rozmrożonych, bez pestek, przekrojonych na pół
  • gorzkiej czekolady, o zawartości min. 60% kakao pokrojonej na kawałki, plus 16 kostek (ok. 80 g) do nadzienia i dodatkowo starta czekolada do dekoracji
    70 g
  • wody
    650 g
  • cukru
    170 - 190 g
  • cynamonu, mielonego
    ½ łyżeczki
  • octu balsamicznego (opcjonalnie)
    10 g
  • masła miękkiego, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
    30 g
  • mleka
    100 g
  • drożdży świeżych pokruszonych
    20 g
    2 łyżeczki suchych drożdży
  • mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
    300 g
  • jajko
    1
  • soli
    ½ łyżeczki
  • wina Marsala, słodkiego (patrz wskazówka)
    40 g
  • białego wina
    40 g
  • żółtek
    6

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 459.2 kcal / 1921.5 kJ
Białko 8.7 g
Tłuszcz 15.3 g
Węglowodany 70.5 g
Błonnik 4.2 g
Tłuszcz nasycony 8 g
Sód 173.9 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...