Urządzenia i Akcesoria
Pampuchy z czekoladą, sos śliwkowy i zabajone
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 1 godz.
8 porcji
Składniki
-
400 g śliwek, mrożonych, uprzednio rozmrożonych, bez pestek, przekrojonych na pół400 g śliwek, dojrzałych bez pestek, przekrojonych na pół
-
70 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 60% kakao pokrojonej na kawałki, plus 16 kostek (ok. 80 g) do nadzienia i dodatkowo starta czekolada do dekoracji
-
650 g wody
-
170 - 190 g cukru
-
½ łyżeczki cynamonu, mielonego
-
10 g octu balsamicznego (opcjonalnie)
-
30 g masła miękkiego, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
-
100 g mleka
-
2 łyżeczki suchych drożdży20 g drożdży świeżych pokruszonych
-
300 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
1 jajko
-
½ łyżeczki soli
-
40 g wina Marsala, słodkiego (patrz wskazówka)
-
40 g białego wina
-
6 żółtek
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
173.9 mg
Białko
8.7 g
Kalorie
1921.5 kJ /
459.2 kcal
Tłuszcz
15.3 g
Błonnik
4.2 g
Tłuszcz nasycony
8 g
Węglowodany
70.5 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Rolada z mięsa mielonego ze szpinakiem i ziemniakami; Tarta z kremem i owocami jagodowymi
1hod. 20min.
Strudel jabłkowy (Apfelstrudel) z sosem waniliowym (TM6, TM7)
4hod. 40min.
Czekoladowe pampuchy z białą czekoladą i sosem truskawkowym
1hod. 15min.
Pampuchy z sosem z owoców jagodowych
1hod. 10min.
Knedel na parze (w stacji Thermomix Friend®)
1hod.
Pampuchy z cukrem makowym i budyniowym sosem waniliowym
30min.
Gulasz wołowy z knedlami z chleba; Kapusta czerwona na ciepło
1hod. 40min.
Ciasto z cytrusową marmoladą
2hod.
Knedle z wczorajszych ziemniaków i czerstwych bułek
40min.
Pampuchy z nadzieniem czekoladowym, sos wiśniowy
1hod. 30min.
Czorne kluski
3hod. 30min.
Buchty z sosem truskawkowym
1hod. 20min.