Góralski kołacz z masą twarogowo-ziemniaczaną

Góralski kołacz z masą twarogowo-ziemniaczaną

4.7 90 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 3 godz. 10 min
24 kawałki

Składniki

Kruszonka
  • mąki krupczatki
    80 g
    80 g mąki pszennej
  • cukru
    80 g
  • cukru waniliowego, wykonanego w TM
    1 łyżeczka
    2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • masła zimnego, pokrojonego na kawałki
    80 g
Ciasto
  • mleka
    200 g
  • drożdży świeżych pokruszonych
    40 g
  • cukru
    100 g
  • cukru waniliowego, wykonanego w TM
    1 łyżeczka
    2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • olej do natłuszczenia miski
  • mąki pszennej
    500 g
  • masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
    115 g
  • jajko
    1
  • żółtka
    3
  • soli
    ½ łyżeczki
Masa twarogowo-ziemniaczana
  • jajka
    2
  • białka
    3
  • cukru
    150 g
  • cukru waniliowego, wykonanego w TM
    1 łyżeczka
    2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • twarogu, tłustego pokrojonego na kawałki
    500 g
  • ziemniaków, mączystych, ugotowanych ostudzonych, pokrojonych na 3 cm kawałki (patrz wskazówka)
    150 g
  • kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
    50 g

Wartości odżywcze na 1 kawałek

Kalorie 273 kcal / 1143.2 kJ
Białko 8.4 g
Tłuszcz 11.4 g
Węglowodany 34.7 g
Błonnik 0.8 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...