Góralski kołacz z masą twarogowo-ziemniaczaną

Góralski kołacz z masą twarogowo-ziemniaczaną

4.7 104 oceny
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 3 godz. 10 min
24 kawałki

Składniki

Kruszonka
  • 80 g mąki krupczatki
    80 g mąki pszennej
  • 80 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
    2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 80 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
Ciasto
  • 200 g mleka
  • 40 g drożdży świeżych pokruszonych
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
    2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • olej do natłuszczenia miski
  • 500 g mąki pszennej
  • 115 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • ½ łyżeczki soli
Masa twarogowo-ziemniaczana
  • 2 jajka
  • 3 białka
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
    2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 500 g twarogu, tłustego pokrojonego na kawałki
  • 150 g ziemniaków, mączystych, ugotowanych ostudzonych, pokrojonych na 3 cm kawałki (patrz wskazówka)
  • 50 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 kawałek

Białko 8.4 g
Kalorie 1143.2 kJ / 273 kcal
Tłuszcz 11.4 g
Błonnik 0.8 g
Węglowodany 34.7 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...