Góralski kołacz z masą twarogowo-ziemniaczaną
TM5 TM6

Góralski kołacz z masą twarogowo-ziemniaczaną

4.7 (87 ocen)

Składniki

Kruszonka

  • 80 g mąki krupczatki
  • 80 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 80 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki

Ciasto

  • 200 g mleka
  • 40 g drożdży świeżych, pokruszonych
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • olej, do natłuszczenia miski
  • 500 g mąki pszennej
  • 115 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • ½ łyżeczki soli

Masa twarogowo-ziemniaczana

  • 2 jajka
  • 3 białka
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 500 g twarogu, tłustego, pokrojonego na kawałki
  • 150 g ziemniaków, mączystych, ugotowanych, ostudzonych, pokrojonych na 3 cm kawałki (patrz wskazówka)
  • 50 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu

Wartości odżywcze
na 1 kawałek
Kalorie
1143.2 kJ / 273 kcal
Białko
8.4 g
Węglowodany
34.7 g
Tłuszcz
11.4 g
Błonnik
0.8 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy