Urządzenia i Akcesoria
Góralski kołacz z masą twarogowo-ziemniaczaną
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 3 godz. 10 min
24 kawałki
Składniki
Kruszonka
-
80 g mąki pszennej80 g mąki krupczatki
-
80 g cukru
-
2 łyżeczki cukru wanilinowego1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
-
80 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
Ciasto
-
200 g mleka
-
40 g drożdży świeżych pokruszonych
-
100 g cukru
-
2 łyżeczki cukru wanilinowego1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
-
olej do natłuszczenia miski
-
500 g mąki pszennej
-
115 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
-
1 jajko
-
3 żółtka
-
½ łyżeczki soli
Masa twarogowo-ziemniaczana
-
2 jajka
-
3 białka
-
150 g cukru
-
2 łyżeczki cukru wanilinowego1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
-
500 g twarogu, tłustego pokrojonego na kawałki
-
150 g ziemniaków, mączystych, ugotowanych ostudzonych, pokrojonych na 3 cm kawałki (patrz wskazówka)
-
50 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 kawałek
Białko
8.4 g
Kalorie
1143.2 kJ /
273 kcal
Tłuszcz
11.4 g
Błonnik
0.8 g
Węglowodany
34.7 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
KUCHNIA PODHALA
13 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Szołder (murzin) wielkanocny
2 godz. 45 min
Kruche ciasteczka kokosowe
1 godz. 10 min
Sos jajeczny do chlebków naan
25 min
Bieszczadzkie knysze z sosem czosnkowym
2 godz. 30 min
Kołaczyki z bryndzą
1 godz. 40 min
Knedle z owocami
1 godz. 30 min
Drożdżowe kluski z gotowanym mięsem
1 godz. 30 min
Pampuchy z nadzieniem czekoladowym, sos wiśniowy
1 godz. 30 min
Bajaderki
1 godz. 15 min
Buchty z sosem truskawkowym
1 godz. 20 min
Wieniec z makiem i morelami
1 godz. 30 min
Babka z likierem jajecznym
1 godz. 20 min