
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Krem waniliowy
- 500 g mleka, w temp. pokojowej
- 100 g cukru
- 45 g mąki pszennej
-
10
g skrobi ziemniaczanej
lub 10 g skrobi kukurydzianej - 100 g żółtek (z 5-6 jajek), w temp. pokojowej
- 1 laska wanilii, tylko ziarna (patrz wskazówka)
- woda, schłodzona, do studzenia kremu
- kostki lodu, do studzenia kremu
Ciasto francuskie
- 200 g masła, zamrożonego, pokrojonego na 1-2 cm kawałki
- 200 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 90 g wody, schłodzonej
- 2 szczypty soli
Millefeuille
- cukier puder, do oprószenia
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 3236.3 kJ / 773.5 kcal
- Białko
- 13.7 g
- Węglowodany
- 72.9 g
- Tłuszcz
- 48.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 28.9 g
- Błonnik
- 1 g
- Sód
- 91.5 mg
Alternatywne przepisy
Pampuchy z czekoladą, sos śliwkowy i zabajone
1h
Dekonstruowana tarta z truskawkami i kremem waniliowym
6 Std. 25 Min
Krem z owoców leśnych (berry curd) – 350 g
20 min
Mini ciasta waniliowe z dżemem malinowym z Varomy
1h
Anielskie ciasto (angel cake) z kremem waniliowym i truskawkami
2h 30 min
Ciasto z pianką truskawkową
6 Std. 25 Min
Torcik bezowo-orzechowy z kremem bananowym
3 Std. 15 Min
Pączki (bomby) z kremem waniliowym w karmelowej skorupce
5h 30min
Millefeuille (ciasto tysiąca płatków) z kremem czekoladowym i orzechami w karmelu
3 Std. 50 Min
Krem pomarańczowy
35min
Krem z masłem orzechowym i kajmakiem
5 min
Biszkopt czekoladowy
4h