![Millefeuille z kremem waniliowym Millefeuille z kremem waniliowym](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/482835fa-16dc-4985-8b4b-f4f41766b42d/Derivates/a3650700-198e-4a0a-9c3b-9aabb5d2c08f.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Krem waniliowy
- 500 g mleka, w temp. pokojowej
- 100 g cukru
- 45 g mąki pszennej
-
10
g skrobi ziemniaczanej
lub 10 g skrobi kukurydzianej - 100 g żółtek (z 5-6 jajek), w temp. pokojowej
- 1 laska wanilii, tylko ziarna (patrz wskazówka)
- woda, schłodzona, do studzenia kremu
- kostki lodu, do studzenia kremu
Ciasto francuskie
- 200 g masła, zamrożonego, pokrojonego na 1-2 cm kawałki
- 200 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 90 g wody, schłodzonej
- 2 szczypty soli
Millefeuille
- cukier puder, do oprószenia
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 3236.3 kJ / 773.5 kcal
- Białko
- 13.7 g
- Węglowodany
- 72.9 g
- Tłuszcz
- 48.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 28.9 g
- Błonnik
- 1 g
- Sód
- 91.5 mg
Alternatywne przepisy
Mini Paris-Brest
10h 40min
Ciasto francuskie
1h 45 min
Ptysie z konfiturą figową, lemon curd i kremem waniliowym
8 Std.
Babeczki z kremem budyniowym i owocami (Papavero)
2 godz. 50 min
Bezy cynamonowe z karmelizowanymi śliwkami
2h 40 min
Tort brownie z solonym sosem karmelowym i bitą śmietaną
3h 50min
Bezy klasyczne
3h 15min
Tort tropikalny z bezikami
5h
Tort cytrynowy z bezą
2h 30 min
Tort bezowy z kremem budyniowym i sosem malinowym
4 Std. 40 Min
Tort z bitą śmietaną, truskawkami i malinami
2h 40 min
Mini bezy Pavlova z kremem Oreo® i malinami
4hod. 10min