Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Krem waniliowy
- 500 g mleka, w temp. pokojowej
- 100 g cukru
- 45 g mąki pszennej
-
10
g skrobi ziemniaczanej
lub 10 g skrobi kukurydzianej - 100 g żółtek (z 5-6 jajek), w temp. pokojowej
- 1 laska wanilii, tylko ziarna (patrz wskazówka)
- woda, schłodzona, do studzenia kremu
- kostki lodu, do studzenia kremu
Ciasto francuskie
- 200 g masła, zamrożonego, pokrojonego na 1-2 cm kawałki
- 200 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 90 g wody, schłodzonej
- 2 szczypty soli
Millefeuille
- cukier puder, do oprószenia
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 3236.3 kJ / 773.5 kcal
- Białko
- 13.7 g
- Węglowodany
- 72.9 g
- Tłuszcz
- 48.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 28.9 g
- Błonnik
- 1 g
- Sód
- 91.5 mg
Alternatywne przepisy
Pączki (bomby) z kremem waniliowym w karmelowej skorupce
5h 30min
Słodkie bułeczki z nadzieniem z czarnego sezamu
1h 30min
Boeuf Stroganow
1 Std.
Millefeuille (ciasto tysiąca płatków) z kremem czekoladowym i orzechami w karmelu
3h 50 min
Skandynawskie bułeczki z nadzieniem marcepanowym (Semlor)
2h 30min
Angielski pudding z Varomy z sosem waniliowym
40 min
Ganache z mlecznej czekolady z korzenną przyprawą
3 godz. 15 min
Cynamonowe ślimaczki z pomarańczowym curdem i bezą
4 Std. 30 Min
Ptysie z kruszonką, nadzieniem malinowym i kremem z białej czekolady
6 Std. 10 Min
Krem budyniowy (crème pâtissiére)
15min
Wuzetka (W-Z)
9 Std. 20 Min
Rurki z kremem
3 Std.