Ślimaczki makowe
TM6 TM5

Ślimaczki makowe

4.3 (12 ocen)

Składniki

Ciasto

  • 250 g mleka
  • 20 g drożdży świeżych, pokruszonych
    lub 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 50 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 30 g cukru
  • 250 g mąki orkiszowej, razowej (patrz wariant)
  • 250 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki soli

Nadzienie makowe

  • 50 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 100 g maku (patrz wariant)
  • 50 g cukru
  • 1 jajko

Formowanie ślimaczków

  • mąka pszenna, do oprószenia blatu

Kolorowe dodatki

  • 200 g cukru
  • 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 4 barwniki spożywcze, w płynie lub w żelu, różne kolory, 2-3 krople każdego koloru (patrz wskazówka)

Wartości odżywcze
na 1 sztukę
Kalorie
456.7 kJ / 109.2 kcal
Białko
2.6 g
Węglowodany
17.4 g
Tłuszcz
3.6 g
Tłuszcz nasycony
1.6 g
Błonnik
1.5 g
Sód
0 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy