Ślimaczki makowe

Ślimaczki makowe

4.4 14 ocen
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 2 godz. 30 min
40 sztuk

Składniki

Ciasto
  • mleka
    250 g
  • drożdży świeżych pokruszonych
    20 g
    2 łyżeczki suchych drożdży
  • masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
    50 g
  • cukru
    30 g
  • mąki orkiszowej, razowej (patrz wariant)
    250 g
  • mąki pszennej
    250 g
  • soli
    ½ łyżeczki
Nadzienie makowe
  • masła pokrojonego na kawałki
    50 g
  • maku (patrz wariant)
    100 g
  • cukru
    50 g
  • jajko
    1
Formowanie ślimaczków
  • mąka pszenna do oprószenia blatu
Kolorowe dodatki
  • cukru
    200 g
  • soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
    30 g
  • barwniki spożywcze w płynie lub w żelu, różne kolory, 2-3 krople każdego koloru (patrz wskazówka)
    4

Wartości odżywcze na 1 sztukę

Kalorie 109.2 kcal / 456.7 kJ
Białko 2.6 g
Tłuszcz 3.6 g
Węglowodany 17.4 g
Błonnik 1.5 g
Tłuszcz nasycony 1.6 g
Sód 0 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...