Pikantne zielone curry z pieczonym ryżem

Pikantne zielone curry z pieczonym ryżem

4.2 33 oceny
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 15 min
4 porcje

Składniki

Pieczony ryż z trawą cytrynową i tajska zielona pasta curry
  • 40 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
  • 15 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g zielonej papryczki chili, świeżej bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
  • 5 g korzenia galangalu, świeżego (opcjonalnie) pokrojonego na 2 mm plastry
    ½ łyżeczki korzenia galangalu, suszonego, mielonego, pokrojonego na 2 mm plastry
  • skórkę otartą z ½ limonki ekologicznej, bez białych błonek
  • 1 łyżeczkę kminu rzymskiego, mielonego
  • 1 łyżeczkę kolendry, mielonej
    1 łyżeczkę nasion kolendry
  • 15 liści liści tajskiej bazylii, świeżych
  • 50 g oliwy z oliwek
  • 1 łodygę trawy cytrynowej, świeżą pokrojoną w 5 mm plastry
  • 10 g liści kolendry, świeżych
  • sok z ½ limonki, świeżo wyciśnięty
  • 1 ½ łyżeczkę soli
  • 200 g ryżu basmati
  • 450 g wody
  • 1 łodygę trawy cytrynowej, świeżą przekrojoną wzdłuż na pół
Curry
  • 20 g oleju
  • 250 g bakłażana pokrojonego w 2-3 cm kostkę
  • 400 g mleczka kokosowego
  • 300 g wody
  • 3 liście limonki Kaffir, świeże
    liście limonki Kaffir, suszone
  • 100 g różyczek brokułu przekrojonych na pół
  • 200 g batatów pokrojonych na 1-2 cm kawałki
  • 1 łyżka cukru palmowego
    1 łyżka cukru trzcinowego
  • ½ łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    ½ kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l)
  • ½ łyżeczki pieprzu białego, mielonego
  • 1 łyżka oleju kokosowego płynnego (patrz wskazówka)
  • 1 łyżka miodu
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 cebula dymka tylko biała część, pokrojona w 0,5 cm plastry
  • 1 łyżka sosu rybnego (opcjonalnie)
  • 80 g groszku cukrowego, świeżego, w strączkach
  • 80 g minikolb kukurydzy, konserwowych
  • 3 gałązki kolendry, świeżej tylko liście, do dekoracji
  • 1 - 2 limonki pokrojone w ósemki, do podania
  • tajska bazylia, świeża tylko liście, do dekoracji
  • 1 zielona papryczka chili, świeża pokrojona w 5 mm plastry, do podania (patrz wskazówka)

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 572.3 kcal / 2396 kJ
Białko 11 g
Tłuszcz 27 g
Węglowodany 77.8 g
Błonnik 10.7 g
Tłuszcz nasycony 18.3 g
Sód 1315 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...