Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Pieczony ryż z trawą cytrynową i tajska zielona pasta curry
- 40 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
- 20 g zielonej papryczki chili, świeżej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
- 15 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
- 2 ząbki czosnku
- skórka otarta z ½ limonki, ekologicznej, bez białych błonek
-
5
g korzenia galangalu, świeżego, pokrojonego na 2 mm plastry
(opcjonalnie)
lub ½ łyżeczki korzenia galangalu, suszonego (opcjonalnie) - 10 g liści kolendry, świeżych
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
-
1
łyżeczka kolendry, mielonej
lub 1 łyżeczka nasion kolendry - 2 łodyżki trawy cytrynowej, świeżej
- 15 liści bazylii tajskiej, świeżej
- 50 g oliwy z oliwek
- sok z ½ limonki, świeżo wyciśnięty
- 1 ½ łyżeczki soli
- 200 g ryżu basmati
- 450 g wody
Curry
- 20 g oleju
- 250 g bakłażana, pokrojonego w 2-3 cm kostkę
- 400 g mleczka kokosowego
- 300 g wody
- 200 g batatów, pokrojonych na 1-2 cm kawałki
-
1
łyżka cukru palmowego
lub 1 łyżka cukru trzcinowego - ½ łyżeczki pieprzu białego, mielonego
-
3
liście limonki Kaffir, świeże
lub liście limonki Kaffir, suszone -
½
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub ½ kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszonej - 100 g różyczek brokułu, przekrojonych na pół
- 1 łyżka oleju kokosowego, płynnego (patrz wskazówka)
- 1 łyżka miodu
- ½ łyżeczki soli
- 1 cebula dymka, tylko biała część, pokrojona w 0,5 cm plastry
- 80 g groszku cukrowego, świeżego, w strączkach
- 80 g minikolb kukurydzy, konserwowych
- 1 łyżka sosu rybnego (opcjonalnie)
- 3 gałązki kolendry, świeżej, tylko liście, do dekoracji
- bazylia tajska, świeża, tylko liście, do dekoracji
- 1 - 2 limonki pokrojone w ósemki, do podania
- 1 zielona papryczka chili, świeża, pokrojona w 5 mm plastry, do podania (patrz wskazówka)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2396 kJ / 572.3 kcal
- Białko
- 11 g
- Węglowodany
- 77.8 g
- Tłuszcz
- 27 g
- Tłuszcz nasycony
- 18.3 g
- Błonnik
- 10.7 g
- Sód
- 1315 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Zupa z kimchi i tofu
30min
Curry z warzywami
1u. 25min
Curry z pieczoną dynią i ciecierzycą
1h
Dahl z mleczkiem kokosowym i szpinakiem
55 Min
Karmelizowane bakłażany z sosem tahini i granatem
55 Min
Wegańskie tajskie zielone curry, ryż jaśminowy; Sorbet z mango i kokosa
1h
Wegetariańskie zielone curry z ryżem
50min
Curry z serem paneer
5u.
Zupa Khao soi z tofu, brokułem i prażynkami z makaronu ryżowego
50min
Pikantna zupa imbirowo-limonkowa z wędzonym tofu
30min
Tofu po koreańsku
1h 20min
Wegański ramen z masłem orzechowym
45 Min