Pikantne zielone curry z pieczonym ryżem
TM6

Pikantne zielone curry z pieczonym ryżem

4.3 (31 ocen)

Składniki

Pieczony ryż z trawą cytrynową i tajska zielona pasta curry

  • 40 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
  • 20 g zielonej papryczki chili, świeżej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
  • 15 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
  • 2 ząbki czosnku
  • skórka otarta z ½ limonki, ekologicznej, bez białych błonek
  • 5 g korzenia galangalu, świeżego, pokrojonego na 2 mm plastry (opcjonalnie)
    lub ½ łyżeczki korzenia galangalu, suszonego (opcjonalnie)
  • 10 g liści kolendry, świeżych
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
  • 1 łyżeczka kolendry, mielonej
    lub 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 2 łodyżki trawy cytrynowej, świeżej
  • 15 liści bazylii tajskiej, świeżej
  • 50 g oliwy z oliwek
  • sok z ½ limonki, świeżo wyciśnięty
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 200 g ryżu basmati
  • 450 g wody

Curry

  • 20 g oleju
  • 250 g bakłażana, pokrojonego w 2-3 cm kostkę
  • 400 g mleczka kokosowego
  • 300 g wody
  • 200 g batatów, pokrojonych na 1-2 cm kawałki
  • 1 łyżka cukru palmowego
    lub 1 łyżka cukru trzcinowego
  • ½ łyżeczki pieprzu białego, mielonego
  • 3 liście limonki Kaffir, świeże
    lub liście limonki Kaffir, suszone
  • ½ łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    lub ½ kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszonej
  • 100 g różyczek brokułu, przekrojonych na pół
  • 1 łyżka oleju kokosowego, płynnego (patrz wskazówka)
  • 1 łyżka miodu
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 cebula dymka, tylko biała część, pokrojona w 0,5 cm plastry
  • 80 g groszku cukrowego, świeżego, w strączkach
  • 80 g minikolb kukurydzy, konserwowych
  • 1 łyżka sosu rybnego (opcjonalnie)
  • 3 gałązki kolendry, świeżej, tylko liście, do dekoracji
  • bazylia tajska, świeża, tylko liście, do dekoracji
  • 1 - 2 limonki pokrojone w ósemki, do podania
  • 1 zielona papryczka chili, świeża, pokrojona w 5 mm plastry, do podania (patrz wskazówka)

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2396 kJ / 572.3 kcal
Białko
11 g
Węglowodany
77.8 g
Tłuszcz
27 g
Tłuszcz nasycony
18.3 g
Błonnik
10.7 g
Sód
1315 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy