Wersje kompatybilne
Zupa Khao soi z tofu, brokułem i prażynkami z makaronu ryżowego
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 15 g oleju, plus dodatkowa ilość do smażenia (ok. 500 g)
- 1 ½ opakowania makaronu ryżowego, suchego, Vermicelli (łącznie 300 g, w tym 100 g połamanego na 2-3 kawałki)
- 50 - 60 g czerwonej pasty curry (patrz wskazówka)
- 1 łyżeczka pasty z krewetek (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka kurkumy, mielonej
- 1 łyżeczka kardamonu, mielonego
- 500 - 600 g tofu, świeżego, twardego, pokrojonego w 1,5 cm kostkę
- 900 - 1000 g mleczka kokosowego
- 20 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 20 - 30 g sosu sojowego
- 1 łyżeczka soli
- 500 g wody
- 1 brokuł, pokrojony na różyczki, z łodygą obraną i pokrojoną w 2 cm plastry
- woda, do gotowania makaronu
- kolendra, świeża, tylko liście, do dekoracji
- zielona papryczka chili, świeża, pokrojona w ukośne 2 mm plastry, do dekoracji
- limonka, pokrojona w ósemki, do skropienia
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 3628.5 kJ / 867.2 kcal
- Białko
- 19.7 g
- Węglowodany
- 107.4 g
- Tłuszcz
- 32.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 23.5 g
- Błonnik
- 3.8 g
- Sód
- 859.2 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Zupa z kimchi i tofu
30min
Zupa miso z warzywami
30min
Curry z warzywami
1 Std. 25 Min
Wegańskie curry ze szparagami
1 Std.
Wegańskie tajskie zielone curry, ryż jaśminowy; Sorbet z mango i kokosa
1 Std.
Pikantne zielone curry z pieczonym ryżem
1 Std. 15 Min
Zupa z grzybami w pięciu smakach
40min
Azjatycka zupa warzywna z tofu
1 Std. 30 Min
Pikantna zupa imbirowo-limonkowa z wędzonym tofu
30min
Tofu po koreańsku
1 Std. 20 Min
Wegański ramen z masłem orzechowym
45min
Koreański ramen z tofu
50min