Zupa Khao soi z tofu, brokułem i prażynkami z makaronu ryżowego
TM6 TM5

Zupa Khao soi z tofu, brokułem i prażynkami z makaronu ryżowego

4.3 (37 ocen)

Składniki

  • 15 g oleju, plus dodatkowa ilość do smażenia (ok. 500 g)
  • 1 ½ opakowania makaronu ryżowego, suchego, Vermicelli (łącznie 300 g, w tym 100 g połamanego na 2-3 kawałki)
  • 50 - 60 g czerwonej pasty curry (patrz wskazówka)
  • 1 łyżeczka pasty z krewetek (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka kurkumy, mielonej
  • 1 łyżeczka kardamonu, mielonego
  • 500 - 600 g tofu, świeżego, twardego, pokrojonego w 1,5 cm kostkę
  • 900 - 1000 g mleczka kokosowego
  • 20 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 20 - 30 g sosu sojowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 500 g wody
  • 1 brokuł, pokrojony na różyczki, z łodygą obraną i pokrojoną w 2 cm plastry
  • woda, do gotowania makaronu
  • kolendra, świeża, tylko liście, do dekoracji
  • zielona papryczka chili, świeża, pokrojona w ukośne 2 mm plastry, do dekoracji
  • limonka, pokrojona w ósemki, do skropienia

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
3628.5 kJ / 867.2 kcal
Białko
19.7 g
Węglowodany
107.4 g
Tłuszcz
32.1 g
Tłuszcz nasycony
23.5 g
Błonnik
3.8 g
Sód
859.2 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy