Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1200 g wody
- 1 ¼ łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 30 g oleju
- 200 g ryżu białego, długoziarnistego
- 2 pęczki białych szparagów (ok. 500 g każdy)
- 1 pęczek zielonych szparagów (ok. 500 g)
- 75 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 20 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 5 mm plastry
- 45 g żółtej pasty curry
- 25 g dżemu morelowego (patrz wskazówka)
- 200 g pomidora, pokrojonego na kawałki
- 400 g mleczka kokosowego
- 1 szczypta cukru
-
tajska bazylia, świeża, do dekoracji
lub bazylia, świeża, do dekoracji - sok z limonki, świeżo wyciśnięty, do skropienia
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2259 kJ / 539.9 kcal
- Białko
- 11.6 g
- Węglowodany
- 65.8 g
- Tłuszcz
- 22.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 15.2 g
- Błonnik
- 6.5 g
- Sód
- 823 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Wiosenne curry warzywne z cytrynowym ryżem
40min
Wegańskie miski Buddy z komosą ryżową
1 Std. 10 Min
Korma z pieczonymi warzywami
55 min
Pikantne zielone curry z pieczonym ryżem
1 Std. 15 Min
Sałatka zielonej bogini (green goddess, TM5)
20 Min
Wegańskie tajskie zielone curry, ryż jaśminowy; Sorbet z mango i kokosa
1 Std.
Wegański bigos z boczniakami
1h 40min
Warzywa w sosie orzechowym z ryżem (z osłoną noża miksującego 2.0)
45min
Makaron z warzywami w sosie orzechowym
40min
Żurek wegański
35min
Sałatka na ciepło z tofu i komosą ryżową (quinoa)
55 min
Wegetariańskie zielone curry z ryżem
50min