![Szarpany jackfruit BBQ Szarpany jackfruit BBQ](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/66DF1449-9A80-4437-8CC3-16DFC4B5409C/Derivates/a191e6a9-8b1d-4ab4-91c2-5008b389a9a0.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 120 g czerwonej cebuli, przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 10 g oliwy z oliwek
- 40 g koncentratu pomidorowego
-
20
g cukru kokosowego
lub 20 g cukru trzcinowego, nierafinowanego - 2 łyżeczki sosu sojowego
-
1
łyżeczka czerwonego octu winnego
lub 1 łyżeczka octu balsamicznego - ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
- ½ łyżeczki papryki ostrej, mielonej
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 - 2 krople dymu wędzarniczego w płynie (opcjonalnie)
- 250 - 300 g jackfruita (chlebowca), młodego, w solance, z puszki (1 puszka), odsączonego z zalewy
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 512 kJ / 122 kcal
- Białko
- 3 g
- Węglowodany
- 20 g
- Tłuszcz
- 2.6 g
- Błonnik
- 3.6 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Ragout z marynowanym tofu
1 Std. 40 Min
Szarpana „bananina” w sosie BBQ
25 Min
Wegańskie "chili con carne"
1 Std.
Tost z jogurtem tahini i grzybami miso
45 Min
Bao Burger z bananiną hoisin i piklowanymi ogórkami z mango
1 godz. 35 min
Pieczarki w wegańskim sosie masala
25 Min
Zupa z kimchi i tofu
30 Min
Wegańska kaszanka z czarną soczewicą
1 Std. 30 Min
Chlebki naan z kalafiorem i ciecierzycą, dipem z fety i matcha tahini
1h 20min
Bułeczki bao z szarpanymi boczniakami BBQ i marynowaną cebulą
2 Std. 15 Min
Tofu po koreańsku
1h 20min
Wegański ramen z masłem orzechowym
45 Min