Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 120 g czerwonej cebuli, przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 10 g oliwy z oliwek
- 40 g koncentratu pomidorowego
-
20
g cukru kokosowego
lub 20 g cukru trzcinowego, nierafinowanego - 2 łyżeczki sosu sojowego
-
1
łyżeczka czerwonego octu winnego
lub 1 łyżeczka octu balsamicznego - ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
- ½ łyżeczki papryki ostrej, mielonej
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 - 2 krople dymu wędzarniczego w płynie (opcjonalnie)
- 250 - 300 g jackfruita (chlebowca), młodego, w solance, z puszki (1 puszka), odsączonego z zalewy
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 512 kJ / 122 kcal
- Białko
- 3 g
- Węglowodany
- 20 g
- Tłuszcz
- 2.6 g
- Błonnik
- 3.6 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chili z pieczoną dynią piżmową i czarną fasolą
45 min
Wegańskie "mięso"
1h 15min
Wegańskie burrito i salsa pomidorowa z ananasem
2u. 5min
Wegańska kaszanka z czarną soczewicą
1 godz. 30 min
Burgery z buraka z karmelizowaną cebulą
2h 50min
Dal makhani z soczewicy
50 min
Wegańskie "chili con carne"
1h
Ragout z marynowanym tofu
1h 40min
Pieczarki w wegańskim sosie masala
25 min
Ziołowe falafele z sosem jogurtowym z tahini
15 Std.
Tofu po koreańsku
1 godz. 20 min
Bułeczki bao z szarpanymi boczniakami BBQ i marynowaną cebulą
2h 15min