Wegański gulasz z boczniaków i ciecierzycy
TM6 TM5

Wegański gulasz z boczniaków i ciecierzycy

4.2 (9 ocen)

Składniki

  • 250 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
  • 2 ząbki czosnku
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 500 g boczniaków, świeżych, pokrojonych w 2 cm paski
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
  • 200 g przecieru pomidorowego, typu passata (patrz wskazówka)
  • 300 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    lub 1 kostkę bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszoną
  • 1 papryczka chili cayenne, suszona (opcjonalnie)
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • 1 - 2 łyżeczki soli
  • 2 - 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 400 g białej ciecierzycy, z puszki, odsączonej z zalewy
  • mięta, świeża tylko liście, do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1325.1 kJ / 316.7 kcal
Białko
12.9 g
Węglowodany
41.8 g
Tłuszcz
13.2 g
Tłuszcz nasycony
1.9 g
Błonnik
11.5 g
Sód
1128 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy