Wegański gulasz z boczniaków i ciecierzycy

Wegański gulasz z boczniaków i ciecierzycy

4.1 27 ocen
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 30 min
4 porcje

Składniki

  • cebuli pokrojonej w ćwiartki
    250 g
  • ząbki czosnku
    2
  • oliwy z oliwek
    40 g
  • boczniaków, świeżych pokrojonych w 2 cm paski
    500 g
  • papryki słodkiej, mielonej
    1 łyżeczka
  • przecieru pomidorowego, typu passata (patrz wskazówka)
    200 g
  • wody
    300 g
  • koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    1 łyżeczka
    1 kostkę bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszoną
  • papryczka chili cayenne, suszona (opcjonalnie)
    1
  • kminu rzymskiego, mielonego
    ½ łyżeczki
  • soli
    1 - 2 łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    2 - 3 szczypty
  • białej ciecierzycy, z puszki odsączonej z zalewy
    400 g
  • mięta, świeża tylko liście, do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 316.7 kcal / 1325.1 kJ
Białko 12.9 g
Tłuszcz 13.2 g
Węglowodany 41.8 g
Błonnik 11.5 g
Tłuszcz nasycony 1.9 g
Sód 1128 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...