
Wersje kompatybilne
Wegańskie tajskie zielone curry, ryż jaśminowy; Sorbet z mango i kokosa
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Sorbet z mango i kokosa
- 60 g cukru
- 500 g mango pokrojonego na kawałki, zamrożonego (patrz wskazówka)”
- 100 g mleczka kokosowego
Ryż i warzywa
- 1200 g wody
- 1 łyżeczka soli
- 200 g ryżu jaśminowego
- 150 g grzybów, świeżych np. pieczarek, pokrojonych w 3 mm plastry
- 150 g bakłażana pokrojonego w 2-3 cm kostkę
Tajskie zielone curry
- 400 g mleczka kokosowego
- 30 - 60 g zielonej pasty curry (patrz wskazówka)
- 150 g marchewki pokrojonej w 1 cm plastry
- 150 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na 2 cm kawałki
- 150 g brokułu pokrojonego na małe różyczki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 7 liści limonki Kaffir, suszonych
- 100 g pędów bambusa, z puszki odsączonych
- 2 - 3 zielone papryczki chili, świeże bez gniazd nasiennych, pokrojone w 2 mm plastry, do dekoracji (opcjonalnie)
- 1 pęczek kolendry, świeżej tylko liście, do dekoracji (ok. 10 g)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 649.8 kcal / 2718.8 kJ
- Białko
- 12.3 g
- Tłuszcz
- 19.8 g
- Węglowodany
- 97.2 g
- Błonnik
- 8.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 17.8 g
- Sód
- 735 mg