Urządzenia i Akcesoria
Wegetariańska moussaka (musaka)
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 1 godz. 5 min
6 porcji
Składniki
Pieczone warzywa
-
2 bakłażany (ok. 800 g), pokrojone w 5 mm plastry
-
1 cukinia (ok. 400 g), pokrojona w 7 mm plastry
-
oliwa z oliwek do skropienia
-
sól do oprószenia
Soczewica w sosie pomidorowym
-
150 g cebuli przekrojonej na pół
-
3 ząbki czosnku
-
40 g oliwy z oliwek
-
200 g czerwonej soczewicy, suszonej
-
700 g przecieru pomidorowego, typu passata
-
300 g wody
-
2 łyżeczki oregano, suszonego
-
2 łyżeczki tymianku, suszonego
-
1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
-
1 ½ łyżeczki soli
-
½ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
-
½ łyżeczki cynamonu, mielonego
-
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
-
300 g ziemniaków pokrojonych w 5 mm plastry
Rozdrabnianie sera i sos beszamelowy
-
100 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki100 g sera grana padano pokrojonego na 3 cm kawałki
-
400 g mleka
-
30 g masła
-
40 g mąki pszennej
-
½ łyżeczki soli
-
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
Przygotowanie moussaki (musaki)
-
oliwa z oliwek do natłuszczenia
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
1187.3 mg
Białko
22.5 g
Kalorie
2166 kJ /
517.3 kcal
Tłuszcz
22.5 g
Błonnik
11.8 g
Tłuszcz nasycony
8.7 g
Węglowodany
57.8 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Lasagne ze szpinakiem, mozzarellą i ricottą
1 godz. 30 min
Klopsiki z tofu z sosem słodko-kwaśnym i ananasowym ryżem
55 min
Wegańskie tajskie zielone curry, ryż jaśminowy; Sorbet z mango i kokosa
1 godz.
Lasagne dyniowa
1 godz. 45 min
Shakshuka z czerwoną soczewicą i fetą; Sałatka z kaszą bulgur, suszonymi pomidorami, szpinakiem i fetą
35 min
Wegetariańskie chili z ryżem; Serniczki w słoiczkach
45 min
Wegańskie curry z cytrynowym ryżem
40 min
Lasagne z warzywami
1 godz. 25 min
Dahl z mleczkiem kokosowym i szpinakiem
55 min
Bolognese z boczniaków z cukiniowym makaronem
50 min
Lasagne z bakłażanem i ricottą na parze
1 godz. 25 min
Curry z pieczoną dynią i ciecierzycą
1 godz.