Karmelizowane bakłażany z sosem tahini i granatem

Karmelizowane bakłażany z sosem tahini i granatem

4.2 44 oceny
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 55 min
2 porcje

Składniki

  • 400 g wody
  • 2 bakłażany średnie (250-300 g każdy)
  • 1 łyżka ziaren sezamu, białego
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 20 - 25 g pasty tahini (patrz wskazówka)
  • skórka otarta z ½ limonki ekologicznej, bez białych błonek
  • 5 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
  • 5 g miodu, płynnego plus 2 łyżki
    5 g syropu z agawy, plus 2 łyżki
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 - 2 łyżki oleju do smażenia
  • pestki z 1 granatu do podania
  • kolendra, świeża tylko liście, do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 471.8 kcal / 1974 kJ
Białko 14.6 g
Tłuszcz 24.1 g
Węglowodany 59.6 g
Błonnik 18.5 g
Tłuszcz nasycony 4.1 g
Sód 1838.5 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...