Urządzenia i Akcesoria
Karmelizowane bakłażany z sosem tahini i granatem
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 55 min
2 porcje
Składniki
-
400 g wody
-
2 bakłażany średnie (250-300 g każdy)
-
1 łyżka ziaren sezamu, białego
-
200 g jogurtu naturalnego
-
20 - 25 g pasty tahini (patrz wskazówka)
-
skórka otarta z ½ limonki ekologicznej, bez białych błonek
-
5 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
-
5 g syropu z agawy, plus 2 łyżki5 g miodu, płynnego plus 2 łyżki
-
4 łyżki sosu sojowego
-
1 - 2 łyżki oleju do smażenia
-
pestki z 1 granatu do podania
-
kolendra, świeża tylko liście, do dekoracji
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
1838.5 mg
Białko
14.6 g
Kalorie
1974 kJ /
471.8 kcal
Tłuszcz
24.1 g
Błonnik
18.5 g
Tłuszcz nasycony
4.1 g
Węglowodany
59.6 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
GOTUJ Z DIEGO
12 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Ziołowy hummus z falafelami
13 godz. 40 min
Sałatka z truskawkami, burratą i bazyliowym pesto (TM5)
20 min
Hummus z gremolatą z cukinii i serem feta
45 min
Sałatka z serem halloumi, orzechami i granatem
35 min
Pak choi na parze z sezamem i sosem sojowym
40 min
Faszerowane pieczarki portobello z pieczonymi warzywami
45 min
Wołowina po burgundzku z kopytkami dyniowymi (z osłoną noża miksującego)
8 godz. 20 min
Duo z buraka
35 min
Pasta z bakłażana
55 min
Szarpany jackfruit BBQ
25 min
Roladki z bakłażana z pastą orzechową
50 min
Pasta baba ganoush z kminem rzymskim
1 godz. 40 min