Urządzenia i Akcesoria
Karmelizowane bakłażany z sosem tahini i granatem
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 55 min
2 porcje
Składniki
-
400 g wody
-
2 bakłażany średnie (250-300 g każdy)
-
1 łyżka ziaren sezamu, białego
-
200 g jogurtu naturalnego
-
20 - 25 g pasty tahini (patrz wskazówka)
-
skórka otarta z ½ limonki ekologicznej, bez białych błonek
-
5 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
-
5 g syropu z agawy, plus 2 łyżki5 g miodu, płynnego plus 2 łyżki
-
4 łyżki sosu sojowego
-
1 - 2 łyżki oleju do smażenia
-
pestki z 1 granatu do podania
-
kolendra, świeża tylko liście, do dekoracji
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
1838.5 mg
Białko
14.6 g
Kalorie
1974 kJ /
471.8 kcal
Tłuszcz
24.1 g
Błonnik
18.5 g
Tłuszcz nasycony
4.1 g
Węglowodany
59.6 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
GOTUJ Z DIEGO
12 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Pasta z daktyli i koziego sera na cykorii; Ryba w papilotach; Krem jabłkowy z kruszonką
2 godz. 30 min
Bakłażan w kokosowo-orzeszkowym sosie z ryżem (z osłoną noża miksującego)
45 min
Bakłażany z glazurą miso (Nasu dengaku)
1 godz.
Sałatka z pieczonym bakłażanem z dressingiem tahini
45 min
Szarpany jackfruit BBQ
25 min
Indyjskie racuszki cebulowe (bhaji) z dipem kolendrowym (TM6, TM7)
35 min
Roladki z bakłażana z pastą orzechową
50 min
Pak choi na parze z sezamem i sosem sojowym
40 min
Chili z pieczoną dynią piżmową i czarną fasolą
45 min
Tofu po koreańsku
1 godz. 20 min
Pikantna zupa imbirowo-limonkowa z wędzonym tofu
30 min
Wegański ramen z masłem orzechowym
45 min