Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 400 g wody
- 2 bakłażany, średnie (250-300 g każdy)
- 1 łyżka ziaren sezamu, białego
- 200 g jogurtu naturalnego
- 20 - 25 g pasty tahini (patrz wskazówka)
- skórka otarta z ½ limonki, ekologicznej, bez białych błonek
- 5 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
-
5
g miodu, płynnego, plus 2 łyżki
lub 5 g syropu z agawy, plus 2 łyżki - 4 łyżki sosu sojowego
- 1 - 2 łyżki oleju, do smażenia
- pestki z 1 granatu, do podania
- kolendra, świeża, tylko liście, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1974 kJ / 471.8 kcal
- Białko
- 14.6 g
- Węglowodany
- 59.6 g
- Tłuszcz
- 24.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 4.1 g
- Błonnik
- 18.5 g
- Sód
- 1838.5 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Wrapy z shawarmą z boczniaków
45 Min
Buraki à la Wellington
3 Std.
Pasta z daktyli i koziego sera na cykorii; Ryba w papilotach; Krem jabłkowy z kruszonką
2 Std. 30 Min
Bakłażan w kokosowo-orzeszkowym sosie z ryżem (z osłoną noża miksującego)
45 Min
Japoński omlet z kapustą (okonomiyaki)
30 Min
Bakłażany po kaszubsku
3h 50min
Galette z pulpy migdałowej z pieczonymi pomidorami
1 Std. 50 Min
Bakłażany z glazurą miso (Nasu dengaku)
1 Std.
Hummus z gremolatą z cukinii i serem feta
45 Min
Pak choi na parze z sezamem i sosem sojowym
40 Min
Tofu po koreańsku
1 Std. 20 Min
Roladki z bakłażana z pastą orzechową
50 Min