Chlebki naan z kalafiorem i ciecierzycą, dipem z fety i matcha tahini
TM6 TM5

Chlebki naan z kalafiorem i ciecierzycą, dipem z fety i matcha tahini

4.5 (140 ocen)

Składniki

Chlebki naan

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g wody, w temp. pokojowej
  • 50 g jogurtu naturalnego, w temp. pokojowej
  • 30 g oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • ½ łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki soli

Pieczony kalafior z ciecierzycą

  • 700 g kalafiora (1 szt.), podzielonego na małe różyczki
  • 250 g białej ciecierzycy, z puszki, odsączonej z zalewy
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • 40 g miodu
  • 40 g sosu sojowego
  • 30 g masła orzechowego
  • 20 g wody
  • 1 łyżeczka imbiru, suszonego, mielonego
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej, mielonej
  • 1 - 2 szczypty suszonych płatków chili
  • 1 - 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
    lub 1 - 2 szczypty pieprzu białego, mielonego
  • 50 g masła, pokrojonego na kawałki
  • mąka pszenna, do oprószenia blatu

Dip z fety

  • 8 liści mięty, świeżych
  • 4 gałązki koperku, świeżego, tylko liście
  • 150 - 200 g sera feta, pokrojonego na kawałki
  • 80 g ogórka, pokrojonego na kawałki
  • 30 g jogurtu naturalnego
  • 5 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego

Matcha tahini

  • 5 g kolendry, świeżej, tylko liście
  • 80 g pasty tahini
  • 70 - 100 g wody
  • ½ łyżeczki herbata matcha
  • 2 - 3 szczypty soli

Podanie

  • 1 - 2 awokado (ok. 200 g), pokrojone w 1-2 cm plastry
  • 1 - 2 jabłka (ok. 200 g), bez gniazd nasiennych, pokrojone w plastry
  • kolendra, świeża tylko liście, do dekoracji
  • 2 cytryny, pokrojone w ćwiartki, do podania

Wartości odżywcze
na 1 sztukę
Kalorie
1713.1 kJ / 409.2 kcal
Białko
13.9 g
Węglowodany
44.3 g
Tłuszcz
21.2 g
Tłuszcz nasycony
66.1 g
Błonnik
6.6 g
Sód
620.2 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy