Gofry dyniowe z rzodkiewkową salsą
TM6 TM5

Gofry dyniowe z rzodkiewkową salsą

4.7 (144 oceny)

Składniki

Salsa rzodkiewkowa

  • 240 g rzodkiewek, przekrojonych na pół
  • ⅓ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżka soku z limonki, świeżo wyciśniętego
  • 20 g szczypiorku, świeżego, drobno pokrojonego
  • 1 łyżeczka miodu, wielokwiatowego
  • 200 g jogurtu naturalnego

Gofry dyniowe

  • 200 g dyni, Hokkaido, obranej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
    lub 200 g dyni mrożonej, uprzednio rozmrożonej
  • 50 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 250 g mleka
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
  • ¼ łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego
  • ¾ łyżeczki soli
  • oliwa z oliwek, do natłuszczenia gofrownicy
  • mieszanka młodych sałat, do podania (ok. 200 g)

Wartości odżywcze
na 1 sztukę
Kalorie
751.8 kJ / 179.7 kcal
Białko
5.7 g
Węglowodany
22.9 g
Tłuszcz
7.4 g
Tłuszcz nasycony
4.2 g
Błonnik
1.3 g
Sód
367 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy