Gofry dyniowe z rzodkiewkową salsą

Gofry dyniowe z rzodkiewkową salsą

4.7 186 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 10 min
9 sztuk

Składniki

Salsa rzodkiewkowa
  • 240 g rzodkiewek przekrojonych na pół
  • ⅓ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżka soku z limonki świeżo wyciśniętego
  • 20 g szczypiorku, świeżego drobno pokrojonego
  • 1 łyżeczka miodu wielokwiatowego
  • 200 g jogurtu naturalnego
Gofry dyniowe
  • 200 g dyni Hokkaido, obranej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
    200 g dyni, mrożonej, uprzednio rozmrożonej
  • 50 g masła pokrojonego na kawałki
  • 250 g mleka
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
  • ¼ łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego
  • ¾ łyżeczki soli
  • oliwa z oliwek do natłuszczenia gofrownicy
  • mieszanka młodych sałat do podania (ok. 200 g)

Wartości odżywcze na 1 sztukę

Kalorie 179.7 kcal / 751.8 kJ
Białko 5.7 g
Tłuszcz 7.4 g
Węglowodany 22.9 g
Błonnik 1.3 g
Tłuszcz nasycony 4.2 g
Sód 367 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...