Urządzenia i Akcesoria
Wegetariańskie kotleciki z kaszą gryczaną
Przygotowanie 35 min
Czas całkowity 1 godz. 10 min
20 sztuk
Składniki
-
50 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
-
30 g płatków owsianych, górskich
-
50 g ziaren, mieszanych np. ziaren sezamu, pestek dyni, ziaren słonecznika
-
900 g wody plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni
-
100 g kaszy gryczanej, niepalonej
-
100 g cukinii pokrojonej na 2-3 cm kawałki
-
50 g cebuli przekrojonej na pół
-
70 g marchewki pokrojonej na 2 cm kawałki
-
1 ząbek czosnku
-
3 liście bazylii, świeże
-
2 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście
-
1 - 2 szczypty soli
-
½ łyżeczki papryki wędzonej, mielonej (opcjonalnie)
-
50 g bułki tartej (patrz wskazówka)
-
olej ilość do smażenia
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Kalorie
81.5 kcal /
341 kJ
Białko
2.7 g
Tłuszcz
4.7 g
Węglowodany
7.9 g
Błonnik
1.3 g
Tłuszcz nasycony
1 g
Sód
68.5 mg