Urządzenia i Akcesoria
Lasagne dyniowa
Przygotowanie 45 min
Czas całkowity 1 godz. 45 min
6 porcji
Składniki
-
200 g sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki200 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
Sos dyniowy
-
600 g dyni obranej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
-
150 g cebuli przekrojonej na pół
-
1 - 2 ząbki czosnku
-
50 g oliwy z oliwek
-
400 g krojonych pomidorów, z puszki
-
200 g wody, i ½ łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, przygotowanego w TM200 g bulionu warzywnego, płynnego
-
50 g czerwonego wina (patrz wskazówka)
-
2 łyżeczki ziół prowansalskich, suszonych
-
2 łyżeczki soli
-
½ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
Sos beszamelowy
-
300 g mleka
-
250 g wody, i ½ łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, przygotowanego w TM250 g bulionu warzywnego, płynnego
-
50 g masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
-
50 g mąki pszennej
-
½ łyżeczki soli
-
2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
-
2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
Przygotowanie lasagne
-
12 płatów makaronu, suchego, typu lasagne (10 x 20 cm, ok. 250 g)
-
300 - 400 g dyni obranej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej w 5 mm plastry (patrz wskazówka)
-
masło (opcjonalnie) na wierzch lasagne
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
1504.7 mg
Białko
24.5 g
Kalorie
2508.7 kJ /
599.2 kcal
Tłuszcz
30 g
Błonnik
8 g
Tłuszcz nasycony
14.7 g
Węglowodany
60.5 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Makaron cannelloni ze szpinakiem
1 godz. 20 min
Parmigiana (zapiekanka) z cukinii i ziemniaków (TM5)
1 godz. 15 min
Zapiekanka kalafiorowo-brokułowa z jajkami i sosem jogurtowym
35 min
Lasagne ze szpinakiem, mozzarellą i ricottą
1 godz. 30 min
Klopsiki z tofu z sosem słodko-kwaśnym i ananasowym ryżem
55 min
Zapiekanka z mięsem mielonym i brokułem (z osłoną noża miksującego)
50 min
Makaron z wegańskim zielonym sosem i warzywami
35 min
Shakshuka z czerwoną soczewicą i fetą; Sałatka z kaszą bulgur, suszonymi pomidorami, szpinakiem i fetą
35 min
Wegetariańska moussaka (musaka)
1 godz. 5 min
Lasagne z warzywami
1 godz. 25 min
Zapiekanka makaronowa z dynią i serem
1 godz.
Curry z pieczoną dynią i ciecierzycą
1 godz.