
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
-
200
g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
lub 200 g sera grana padano pokrojonego na 3 cm kawałki
Sos dyniowy
- 600 g dyni obranej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
- 150 g cebuli przekrojonej na pół
- 1 - 2 ząbki czosnku
- 50 g oliwy z oliwek
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki
-
200
g bulionu warzywnego, płynnego
lub 200 g wody i ½ łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, przygotowanego w TM - 50 g czerwonego wina (patrz wskazówka)
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich, suszonych
- 2 łyżeczki soli
- ½ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
Sos beszamelowy
- 300 g mleka
-
250
g bulionu warzywnego, płynnego
lub 250 g wody i ½ łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, przygotowanego w TM - 50 g masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 50 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki soli
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
Przygotowanie lasagne
- 12 płatów makaronu, suchego, typu lasagne (10 x 20 cm, ok. 250 g)
- 300 - 400 g dyni obranej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej w 5 mm plastry (patrz wskazówka)
- masło na wierzch lasagne (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 599.2 kcal / 2508.7 kJ
- Białko
- 24.5 g
- Tłuszcz
- 30 g
- Węglowodany
- 60.5 g
- Błonnik
- 8 g
- Tłuszcz nasycony
- 14.7 g
- Sód
- 1504.7 mg