Stacja Thermomix® Friend jest potrzebna

Aby przygotować ten przepis, potrzebna jest stacja Thermomix® Friend. Dowiedz się więcej

Lasagne dyniowa
TM5 / TM6 + Thermomix® Friend

Lasagne dyniowa

4.8 (458 ocen)

Składniki

  • 200 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
    lub 200 g sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki

Sos dyniowy

  • 600 g dyni, obranej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
  • 150 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • 50 g oliwy z oliwek
  • 400 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 200 g bulionu warzywnego, płynnego
    lub 200 g wody i ½ łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, przygotowanego w TM
  • 50 g czerwonego wina (patrz wskazówka)
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich, suszonych
  • 2 łyżeczki soli
  • ½ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego

Sos beszamelowy

  • 300 g mleka
  • 250 g bulionu warzywnego, płynnego
    lub 250 g wody i ½ łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, przygotowanego w TM
  • 50 g masła, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 50 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej

Przygotowanie lasagne

  • 12 płatów makaronu, suchego, typu lasagne (10 x 20 cm, ok. 250 g)
  • 300 - 400 g dyni, obranej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej w 5 mm plastry (patrz wskazówka)
  • masło, na wierzch lasagne (opcjonalnie)

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2508.7 kJ / 599.2 kcal
Białko
24.5 g
Węglowodany
60.5 g
Tłuszcz
30 g
Tłuszcz nasycony
14.7 g
Błonnik
8 g
Sód
1504.7 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy