Gulasz wołowy z knedlami z czerstwego pieczywa
TM6 TM5

Gulasz wołowy z knedlami z czerstwego pieczywa

4.1 (128 ocen)

Składniki

Knedle z czerstwego pieczywa

  • 250 - 300 g bułek, lekko czerstwych, pokrojonych na 1 cm kromki, a następnie na kawałki
  • 5 gałązek natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 80 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 25 g masła
  • 220 g mleka
  • 3 jajka
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • ½ - 1 łyżeczka soli lub do smaku

Gulasz wołowy i gotowanie knedli na parze

  • 450 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
  • 3 ząbki czosnku
  • 30 g oleju rzepakowego
    lub 30 g masła klarowanego
  • 750 g wołowiny, gulaszowej, pokrojonej na 2-3 cm kawałki
  • 50 g koncentratu pomidorowego
  • 350 - 400 g krojonych pomidorów, z puszki
    lub 350 - 400 g pomidorów, świeżych, pokrojonych na kawałki
  • 200 g czerwonego wina
  • 2 łyżki papryki słodkiej, mielonej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 - 1 ½ łyżeczki soli
  • ½ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • ½ łyżeczki kminku, mielonego
    lub ½ łyżeczki kminku
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny, ekologicznej
  • 1 - 2 łyżeczki majeranku, suszonego
  • 3 liście laurowe, suszone
  • 5 owoców jałowca
  • 2 goździki
  • 300 g wody
  • 30 g mąki pszennej
  • 200 g papryki, czerwonej i zielonej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej w paski (4 x 1 cm)

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2315 kJ / 553 kcal
Białko
38 g
Węglowodany
45 g
Tłuszcz
22 g
Błonnik
5.7 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy