
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Knedle z czerstwego pieczywa
- 250 - 300 g bułek lekko czerstwych, pokrojonych na 1 cm kromki, a następnie na kawałki
- 5 gałązek natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 80 g cebuli przekrojonej na pół
- 25 g masła
- 220 g mleka
- 3 jajka
- 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- ½ - 1 łyżeczka soli lub do smaku
Gulasz wołowy i gotowanie knedli na parze
- 450 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 3 ząbki czosnku
-
30
g oleju rzepakowego
lub 30 g masła klarowanego - 750 g wołowiny gulaszowej, pokrojonej na 2-3 cm kawałki
- 50 g koncentratu pomidorowego
-
350 - 400
g krojonych pomidorów, z puszki
lub 350 - 400 g pomidorów świeżych, pokrojonych na kawałki - 200 g czerwonego wina
- 2 łyżki papryki słodkiej, mielonej
- 1 łyżeczka cukru
- 1 - 1 ½ łyżeczki soli
- ½ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
-
½
łyżeczki kminku, mielonego
lub ½ łyżeczki kminku - 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny ekologicznej
- 1 - 2 łyżeczki majeranku, suszonego
- 3 liście laurowe, suszone
- 5 owoców jałowca
- 2 goździki
- 300 g wody
- 30 g mąki pszennej
- 200 g papryki czerwonej i zielonej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej w paski (4 x 1 cm)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 553 kcal / 2315 kJ
- Białko
- 38 g
- Tłuszcz
- 22 g
- Węglowodany
- 45 g
- Błonnik
- 5.7 g