Gulasz wołowy z knedlami z czerstwego pieczywa

Gulasz wołowy z knedlami z czerstwego pieczywa

4.1 133 oceny
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 2 godz.
6 porcji

Składniki

Knedle z czerstwego pieczywa
  • 250 - 300 g bułek lekko czerstwych, pokrojonych na 1 cm kromki, a następnie na kawałki
  • 5 gałązek natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 80 g cebuli przekrojonej na pół
  • 25 g masła
  • 220 g mleka
  • 3 jajka
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • ½ - 1 łyżeczka soli lub do smaku
Gulasz wołowy i gotowanie knedli na parze
  • 450 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 3 ząbki czosnku
  • 30 g oleju rzepakowego
    30 g masła klarowanego
  • 750 g wołowiny gulaszowej, pokrojonej na 2-3 cm kawałki
  • 50 g koncentratu pomidorowego
  • 350 - 400 g krojonych pomidorów, z puszki
    350 - 400 g pomidorów, świeżych, pokrojonych na kawałki
  • 200 g czerwonego wina
  • 2 łyżki papryki słodkiej, mielonej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 - 1 ½ łyżeczki soli
  • ½ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • ½ łyżeczki kminku, mielonego
    ½ łyżeczki kminku
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny ekologicznej
  • 1 - 2 łyżeczki majeranku, suszonego
  • 3 liście laurowe, suszone
  • 5 owoców jałowca
  • 2 goździki
  • 300 g wody
  • 30 g mąki pszennej
  • 200 g papryki czerwonej i zielonej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej w paski (4 x 1 cm)

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 553 kcal / 2315 kJ
Białko 38 g
Tłuszcz 22 g
Węglowodany 45 g
Błonnik 5.7 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...