
Wersje kompatybilne
Zupa ziemniaczana z fasolką szparagową i cielęciną
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 500 g polędwiczki z cielęciny
- sól, do oprószenia cielęciny
- pieprz czarny, mielony, do oprószenia cielęciny
- 2 gałązki rozmarynu, świeżego
- 1 gałązka szałwii, świeżej, tylko liście
- 1 liść laurowy, suszony
- 20 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do skropienia cielęciny
- 120 g cebuli, przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 50 g chudego boczku, wędzonego, pokrojonego w 5 mm kostkę
- 800 g ziemniaków, pokrojonych na 3 cm kawałki
- 800 g wody
-
1 ½
czubatej łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 ½ kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszonej -
350
g zielonej fasolki mamut, świeżej, pokrojonej na 1 cm kawałki
lub 350 g zielonej fasolki szparagowej, świeżej, pokrojonej na 2 cm kawałki -
100
g śmietany, min. 30% tłuszczu
lub 100 g crème fraîche, min. 30% tłuszczu - ½ pęczka szczypiorku, świeżego, posiekanego, do podania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1337 kJ / 319 kcal
- Białko
- 24 g
- Węglowodany
- 25 g
- Tłuszcz
- 13 g
- Błonnik
- 3.9 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Zupa kalafiorowo-ziemniaczana z kabanosami
40 min
Zupa ziemniaczana
1 godz.
Kapuśniak z młodej kapusty
40 min
Krupnik z grzybami
45 min
Kapuśniak kaszubski
45 min
Zielona zupa minestrone
40 min
Zupa jarzynowa z kluskami kładzionymi (z osłoną noża miksującego)
45 min
Zupa grzybowa z pęczakiem
1 godz. 10 min
Prowansalska zupa warzywna z domowym pesto
1 godz. 15 min
Egejska zupa warzywna
50 min
Zupa jarzynowa z fasolą i pęczakiem
15 godz. 10 min
Zupa fasolowa z oliwą pietruszkowo-cytrynową
50 min