Wersje kompatybilne
Zupa ziemniaczana z fasolką szparagową i cielęciną
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
-
500
g polędwiczki z cielęciny, w całości
lub 500 g polędwiczki wieprzowej, w całości - sól, do oprószenia
- ½ łyżeczki pieprz czarny, mielony, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 1 łyżeczka rozmarynu, suszonego
- 1 łyżeczka tymianku, suszonego
- 1 łyżeczka szałwii, suszonej, otartej (opcjonalnie)
- 20 g oliwa z oliwek, plus dodatkowa ilość do skropienia mięsa
- 120 g cebuli, przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 50 g kostek boczku
- 900 g wody
-
2
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) - 700 g ziemniaków, pokrojonych w 2 cm kostkę
- 300 g zielonej fasolki szparagowej, mrożonej, pokrojonej na 3 cm kawałki
- 1 liść laurowy, suszony
- 60 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
szczypiorek, świeży, posiekany, do podania
lub natka pietruszki, suszona, posiekana, do podania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1532.9 kJ / 366.4 kcal
- Białko
- 21.6 g
- Węglowodany
- 27.1 g
- Tłuszcz
- 19 g
- Błonnik
- 4.5 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Zupa kalafiorowo-ziemniaczana z kabanosami
40min
Zupa jarzynowa z klopsikami z cielęciny
1h 45min
Krupnik z grzybami
45min
Zupa jarzynowa z fasolą i pęczakiem
15u. 10min
Zupa grzybowa z pęczakiem
1h 10min
Zupa ziemniaczana
1h
Zupa maślankowa z fasolką szparagową
45min
Zupa jarzynowa z makaronem
45min
Zupa pieczarkowa i danie na Varomie
45min
Zupa warzywna z makaronem, rolada wieprzowa z warzywami, budyń i muffinki
1h 40min
Zupa jarzynowa z kluskami kładzionymi (z osłoną noża miksującego)
45min
Prowansalska zupa warzywna z domowym pesto
1h 15 min