Zupa ziemniaczana z fasolką szparagową i cielęciną
TM5 TM6

Zupa ziemniaczana z fasolką szparagową i cielęciną

4.1 (102 oceny)

Składniki

  • 500 g polędwiczki z cielęciny
  • sól, do oprószenia cielęciny
  • pieprz czarny, mielony, do oprószenia cielęciny
  • 2 gałązki rozmarynu, świeżego
  • 1 gałązka szałwii, świeżej, tylko liście
  • 1 liść laurowy, suszony
  • 20 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do skropienia cielęciny
  • 120 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g chudego boczku, wędzonego, pokrojonego w 5 mm kostkę
  • 800 g ziemniaków, pokrojonych na 3 cm kawałki
  • 800 g wody
  • 1 ½ czubatej łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    lub 1 ½ kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszonej
  • 350 g zielonej fasolki mamut, świeżej, pokrojonej na 1 cm kawałki
    lub 350 g zielonej fasolki szparagowej, świeżej, pokrojonej na 2 cm kawałki
  • 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
    lub 100 g crème fraîche, min. 30% tłuszczu
  • ½ pęczka szczypiorku, świeżego, posiekanego, do podania

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1337 kJ / 319 kcal
Białko
24 g
Węglowodany
25 g
Tłuszcz
13 g
Błonnik
3.9 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy