Urządzenia i Akcesoria
Wegański burger bezglutenowy z portobello
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz.
4 porcje
Składniki
-
100 g kaszy gryczanej, niepalonej
-
500 g wody
-
150 g marchewki pokrojonej na 2 cm kawałki
-
1 ząbek czosnku
-
5 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
-
50 g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
-
15 g oleju rzepakowego plus dodatkowa ilość do smażenia
-
120 g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej z zalewy
-
15 g ziaren sezamu, białego
-
10 g sosu sojowego tamari bezglutenowego
-
1 - 2 szczypty chili, mielonego
-
½ łyżeczki kolendry, mielonej
-
¼ - ½ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
-
¾ łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do oprószenia pieczarek
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do oprószenia pieczarek (opcjonalnie)
-
8 pieczarek portobello, świeżych dużych (Ø ok. 10 cm)
-
musztarda wegańska, do posmarowania pieczarek
-
4 liście sałaty
-
1 pomidor malinowy pokrojony w plastry
-
½ czerwonej cebuli pokrojonej w plastry
-
kiełki słonecznika (opcjonalnie) do podania
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
645.8 mg
Białko
14.8 g
Kalorie
1088 kJ /
259.8 kcal
Tłuszcz
9.3 g
Błonnik
11.4 g
Tłuszcz nasycony
1 g
Węglowodany
37.5 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Leczo wegańskie z czerwoną soczewicą
1h
Wegańskie burrito i salsa pomidorowa z ananasem
2h 5min
Burgery z soczewicy i purée z bobu
1h 10min
Burger wegański
3h 55min
Wegańskie burgery z pieczarek i resztek ugotowanego ryżu
1h 40min
Gratin z czerwoną soczewicą, bakłażanem i cukinią
1h 10min
Wegeburgery z kaszy jaglanej i buraka
1h 15min
Wegetariańskie burgery z fasoli
1h 10min
Kotlety z kaszy gryczanej i czarnej fasoli
1h 10min
Papryki faszerowane komosą ryżową i soczewicą
1h 20min
Burgery z komosy ryżowej i czarnej fasoli
1h
Wegańska fasolka po bretońsku
13h 50min