Wersje kompatybilne
Kotlety z batatów ze słonecznikiem i siemieniem lnianym
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 40 - 50 g siemienia lnianego brązowego
- 100 g kaszy jaglanej
- 1000 g wody
- 20 g oleju, plus dodatkowa ilość do smażenia
- 400 g batatów, pokrojonych na 2-3 cm kawałki
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 60 - 80 g cebuli, przekrojonej na pół
- 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 50 - 70 g mąki gryczanej (patrz wskazówka)
- 15 - 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ½ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
- ½ łyżeczki papryki ostrej, mielonej
- ¼ łyżeczki curry, mielonego
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 50 g ziaren słonecznika
- bułka tarta, bezglutenowa, do panierowania
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 884.8 kJ / 211.5 kcal
- Białko
- 4.6 g
- Węglowodany
- 23.2 g
- Tłuszcz
- 12.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.5 g
- Błonnik
- 4.6 g
- Sód
- 262.8 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Kotlety z kaszy gryczanej i czarnej fasoli
1h 10min
Buraczano-gryczane placki z serem i słonecznikiem
2h
Pasztet warzywny z soczewicą
2h 30 min
Bezmięsne klopsiki z jarmużu
35 Min
Wege Tex-Mex z brązowym ryżem
1h 10min
Kolorowa zapiekanka z soczewicą
1h 30min
Placuszki pomidorowo-ciecierzycowe
40min
Wegeburgery z kaszy jaglanej i buraka
1h 15 min
Pulpety z soczewicy z makaronem w sosie pomidorowym
1h
Pulpeciki z ciecierzycy z letnią sałatką pomidorową
1h
Kotleciki pietruszkowe
25 min
Burgery z komosy ryżowej i czarnej fasoli
1h