
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 g sera feta pokruszonego
- 45 g oliwy z oliwek
- 1 łyżka skórki otartej z cytryny ekologicznej
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka tymianku, świeżego
- 250 g dyni piżmowej pokrojonej na 3 cm kawałki
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 6 suszonych pomidorów, w oleju odsączonych, pokrojonych w 5 mm paski
-
1
czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona - 1 liść laurowy, suszony
- 1 łyżka kminu rzymskiego, mielonego
- 1 łyżka pasty harissa (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
- ½ łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
- 700 g wody
- 2 łyżeczki nasion kopru włoskiego, suszonych uprzednio uprażonych
- 400 - 440 g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej z zalewy, opłukanej
- 1 łyżeczka kolendry, mielonej
- 150 g jarmużu bez twardych łodyg, pokrojonego na kawałki
- kolendra, świeża tylko liście, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 368 kcal / 1529 kJ
- Białko
- 12 g
- Tłuszcz
- 26 g
- Węglowodany
- 19 g
- Tłuszcz nasycony
- 6 g
- Sód
- 1041 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chili z pieczoną dynią piżmową i czarną fasolą
45min
Wegański gulasz z fasolą i tofu (z osłoną noża miksującego)
1h
Zupa z ciecierzycą i bakłażanem
35min
Potrawka z cukinii i ciecierzycy
30min
Curry z batatami i szpinakiem
40min
Dyniowe curry z soczewicą i kaszą jaglaną
55min
Tadżin - marokański gulasz wegetariański z dyni
40min
Zupa z fenkułem i komosą ryżową
25min
Soczewica w sosie curry z dynią na parze
1h 15min
Curry z bakłażana, szpinaku i soczewicy
25min
Gulasz z soczewicy i batatów z pęczakiem
50min
Gulasz z soczewicy i buraków
55min