Zupa z ciecierzycy, dyni i jarmużu

Zupa z ciecierzycy, dyni i jarmużu

4.2 140 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 45 min
4 porcje

Składniki

  • sera feta pokruszonego
    100 g
  • oliwy z oliwek
    45 g
  • skórki otartej z cytryny ekologicznej
    1 łyżka
  • cebuli przekrojonej na pół
    100 g
  • ząbek czosnku
    1
  • tymianku, świeżego
    1 łyżka
  • dyni piżmowej pokrojonej na 3 cm kawałki
    250 g
  • soli
    ½ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ¼ łyżeczki
  • suszonych pomidorów, w oleju odsączonych, pokrojonych w 5 mm paski
    6
  • koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    1 czubata łyżeczka
    1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • liść laurowy, suszony
    1
  • kminu rzymskiego, mielonego
    1 łyżka
  • pasty harissa (opcjonalnie)
    1 łyżka
  • cynamonu, mielonego
    1 łyżeczka
  • kurkumy, suszonej, mielonej
    ½ łyżeczki
  • wody
    700 g
  • nasion kopru włoskiego, suszonych uprzednio uprażonych
    2 łyżeczki
  • białej ciecierzycy, z puszki odsączonej z zalewy, opłukanej
    400 - 440 g
  • kolendry, mielonej
    1 łyżeczka
  • jarmużu bez twardych łodyg, pokrojonego na kawałki
    150 g
  • kolendra, świeża tylko liście, do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 368 kcal / 1529 kJ
Białko 12 g
Tłuszcz 26 g
Węglowodany 19 g
Tłuszcz nasycony 6 g
Sód 1041 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...