Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 140 g wody
- 150 g mąki pszennej
- 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
-
30
g masła klarowanego (ghee)
lub 30 g masła klarowanego - 15 g oliwy z oliwek
- 1 łyżeczkę soli
Nadzienie z kalafiora
- 10 g liści kolendry, świeżych
- 200 g różyczek kalafiora, pokrojonego na kawałki
- 1 ząbek czosnku
- 5 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w plastry
- 1 - 2 zielone papryczki chili, świeże, bez gniazd nasiennych, pokrojone na kawałki
-
20
g masła klarowanego (ghee)
lub 20 g masła klarowanego - ½ łyżeczki nasion kminu rzymskiego
- ½ łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego
-
masło klarowane (ghee), do smażenia
lub masło klarowane, do smażenia
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 2320 kJ / 554 kcal
- Białko
- 16 g
- Węglowodany
- 68 g
- Tłuszcz
- 24 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chlebki naan z cebulą i kminem rzymskim
2 Std.
Curry ziemniaczane (Ala hodi)
40 min
Curry rogan josh z ciecierzycą i pomidorami
30 min
Wegetariańskie chop suey
1h 5min
Gulasz sojowy z knedlami
1h
Curry z tofu i aromatycznym ryżem
1h 30min
Samosy
1hod. 40min
Samosy z farszem ziemniaczanym i kolendrą
1h 30min
Dal makhani z soczewicy
50 Min
Wegetariańskie curry ziemniaczane z kalafiorem (aloo gobi)
1 godz. 10 min
Crumble po indyjsku
1 Std. 20 Min
Samosy z farszem ziemniaczanym
1hod. 40min