
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 2400 g wody
- 340 - 360 g ciecierzycy, suszonej uprzednio namoczonej przez 8-12 godz. (patrz wskazówka)
- 180 g czerwonej soczewicy, suszonej
- 200 g kaszy gryczanej, prażonej
- 120 g cebuli przekrojonej na pół
- 200 - 250 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 20 g oliwy z oliwek
- 1 - 2 ząbki czosnku
- 40 g płatków drożdżowych
- ½ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
- ½ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
- ½ łyżeczki kurkumy, mielonej
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2 - 3 łyżeczki soli
- 30 g oleju
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 96.9 kcal / 405.8 kJ
- Białko
- 5.4 g
- Tłuszcz
- 1.9 g
- Węglowodany
- 17.2 g
- Błonnik
- 2.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.2 g
- Sód
- 178.8 mg
Alternatywne przepisy
Pieczone kotleciki z brokułu i ryżu w otrębowej panierce
1h 20min
Wegański ser
6h 40min
Burgery z komosy ryżowej i czarnej fasoli
1h
Kotlety z batatów ze słonecznikiem i siemieniem lnianym
25min
Pasztet sojowy z pistacjami
15h
Wegański majonez
15min
Pasztet warzywny z soczewicą
2h 30min
Kotlety z kaszy gryczanej i czarnej fasoli
1h 10min
Pasta bezjajeczna
5min
Pasta kanapkowa curry z ciecierzycy i soczewicy
40min
Kotleciki pietruszkowe
25min
Wegańska fasolka po bretońsku
13h 50min