Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 40 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
- 300 g czerwonych buraków, ugotowanych, pokrojonych na kawałki (patrz wskazówka)
- 80 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
- 20 g masła
- 10 g oliwy z oliwek
- 320 g ryżu do risotto, np. Arborio, o czasie gotowania 14-15 min
- 20 g octu balsamicznego
- 60 g białego wina, wytrawnego
- 720 g wody
-
1
czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona - ½ łyżeczki tymianku, suszonego
- ½ łyżeczki soli
- ½ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- ser kozi, twardy, pokrojony w płatki, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 4 porcje
- Kalorie
- 8808.2 kJ / 2103.8 kcal
- Białko
- 71 g
- Węglowodany
- 295.2 g
- Tłuszcz
- 72.8 g
- Błonnik
- 18 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Risotto z cukinią i serem feta
30 min
Risotto bianco z zielonym groszkiem
25 Min
Risotto z jarmużem
50 Min
Risotto ze szpinakiem i z suszonymi pomidorami
45 min
Risotto szparagowe
20 min
Risotto z groszkiem i miętą
40 min
Risotto z cukinii
45 min
Risotto z wędzonym pstrągiem, selerem naciowym i orzechami włoskimi
45 min
Risotto z dynią i serem
50 Min
Szafranowe risotto ze szparagami
35 min
Risotto dyniowe z boczkiem
35 min
Risotto z gruszkami i serem gorgonzola
50 Min