Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- ½ łyżeczki nasion kolendry
- ½ łyżeczki gorczycy
- ½ łyżeczki kardamonu, mielonego
- ½ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
- 100 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 2 ząbki czosnku
- 15 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 1-2 mm plastry
- 10 g papryczki chili, świeżej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 20 g oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka kurkumy, mielonej
- 400 g mleczka kokosowego
- 100 g wody
-
1
czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM, wegańskiego
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), wegańskiego, pokruszona - 1 łyżeczka soli
- 500 g ziemniaków, pokrojonych w 1 cm kostkę
- 200 g marchewki, pokrojonej w 1 cm plastry
- 150 g różyczek kalafiora
- 100 g cukinii, pokrojonej w 1 cm plastry
- 100 g zielonego groszku, mrożonego
- ½ pęczka kolendry, świeżej, drobno pokrojonej, do posypania (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1592 kJ / 383 kcal
- Białko
- 9 g
- Węglowodany
- 34 g
- Tłuszcz
- 23 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Tadżin - marokański gulasz wegetariański z dyni
40 min
Curry z bakłażana, szpinaku i soczewicy
25 min
Curry z warzywami
1h 25min
Kokosowy dhal z soczewicy
20 min
Dahl z mleczkiem kokosowym i szpinakiem
55 min
Curry ziemniaczane (Ala hodi)
40 min
Curry z ciecierzycy i kasza bulgur
50 min
Curry z batatami i szpinakiem
40 min
Curry z soczewicą (dal)
40 min
Dal z soczewicy z mlekiem kokosowym
45 min
Curry rogan josh z ciecierzycą i pomidorami
30 min
Dal makhani z soczewicy
50 min