Warzywne curry z mleczkiem kokosowym

4.6 728 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 50 min
4 porcje

Składniki

  • ½ łyżeczki nasion kolendry
  • ½ łyżeczki gorczycy
  • ½ łyżeczki kardamonu, mielonego
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • 100 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 2 ząbki czosnku
  • 15 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 1-2 mm plastry
  • 10 g papryczki chili, świeżej bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka kurkumy, mielonej
  • 400 g mleczka kokosowego
  • 100 g wody
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu wegańskiego, wykonanego w TM
    1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 1 łyżeczka soli
  • 500 g ziemniaków pokrojonych w 1 cm kostkę
  • 200 g marchewki pokrojonej w 1 cm plastry
  • 150 g różyczek kalafiora
  • 100 g cukinii pokrojonej w 1 cm plastry
  • 100 g zielonego groszku, mrożonego
  • ½ pęczka kolendry, świeżej (opcjonalnie) drobno pokrojonej, do posypania

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 414.1 kcal / 1732.5 kJ
Białko 8.5 g
Tłuszcz 19.6 g
Węglowodany 42.7 g
Błonnik 7.3 g
Tłuszcz nasycony 14.6 g
Sód 655.5 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...