Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 200 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 2 ząbki czosnku
- 2 płaskie łyżki papryki słodkiej, mielonej
- 1 płaska łyżeczka papryki ostrej, mielonej
- 1 ½ łyżeczki kminku, mielonego
- 1 płaska łyżeczka majeranku, suszonego
-
20 - 40
g smalcu, wieprzowego
lub 20 - 40 g oleju - 500 g mięsa wołowego, gulaszowego, pokrojonego na 2-3 cm kawałki
- 30 g koncentratu pomidorowego
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki
- 700 g wody
- 1 ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
1
czubata łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona - 2 - 3 liście laurowe, suszone
- 2 - 3 ziarna ziela angielskiego
- 160 - 180 g ziemniaków, pokrojonych w 2 cm kostkę
- 160 - 180 g zielonej papryki, pokrojonej w 4 cm paski
- 160 - 180 g czerwonej papryki, pokrojonej w 4 cm paski
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 969.9 kJ / 231.8 kcal
- Białko
- 20.9 g
- Węglowodany
- 17.2 g
- Tłuszcz
- 9.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.8 g
- Błonnik
- 4.6 g
- Sód
- 779 mg
Alternatywne przepisy
Zupa gyros z kurczakiem
50min
Zupa z czerwoną fasolą i mięsem mielonym
45min
Zupa z wołowiną na ostro
1h 35min
Zupa pomidorowa z ryżem i kurczakiem
40min
Kapuśniak
50min
Zupa z kiszonych ogórków
45min
Zupa grochowa
1h
Zupa fasolowa na wędzonych żeberkach
13h 50min
Żurek
50min
Fasolka po bretońsku
13u. 30min
Flaczki wołowe
2 godz. 35 min
Bigos
1h 30min