Barszcz czerwony zabielany

4.8 10.5K ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 45 min
6 porcji

Składniki

  • 400 g czerwonych buraków pokrojonych na kawałki
  • 1000 g wody
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 2 - 3 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe, suszone
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 - 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 - 3 łyżki czerwonego octu winnego
  • 2 - 3 łyżeczki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (opcjonalnie)
  • 2 - 3 łyżeczki cukru do smaku (opcjonalnie)
  • 100 - 120 g śmietany 18% lub 30% tłuszczu, słodkiej

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 106.3 kcal / 444.6 kJ
Białko 1.7 g
Tłuszcz 7.1 g
Węglowodany 10.3 g
Błonnik 2.2 g
Tłuszcz nasycony 4.3 g
Sód 261.4 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...