
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 400 g czerwonych buraków, pokrojonych na kawałki
- 1000 g wody
- 2 - 3 ząbki czosnku
-
2 - 3
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) - 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe, suszone
- ½ łyżeczki soli
- 2 - 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM
- 2 - 3 łyżki czerwonego octu winnego
- 2 - 3 łyżeczki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (opcjonalnie)
- 2 - 3 łyżeczki cukru, do smaku (opcjonalnie)
- 100 - 120 g śmietany, 18% lub 30% tłuszczu, słodkiej
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 242 kJ / 58 kcal
- Białko
- 1.6 g
- Węglowodany
- 6.8 g
- Tłuszcz
- 3.3 g
- Błonnik
- 1.4 g