Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 150 g kapusty kiszonej
- 80 g cebuli, przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 20 g oliwy z oliwek
- 100 g białej kapusty, pokrojonej na kawałki
- 60 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 700 g wody, plus dodatkowa porcja
-
1 - 2
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego lub mięsnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu, warzywnego lub mięsnego (na 0,5 l) - ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe, suszone
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 150 g ziemniaków, pokrojonych na małe kawałki
- 100 - 150 g kiełbasy, pokrojonej w plasterki, przysmażonej
- 1 łyżeczka majeranku, suszonego
- 1 - 2 szczypty kminku
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 555.1 kJ / 132.7 kcal
- Białko
- 4.6 g
- Węglowodany
- 10.2 g
- Tłuszcz
- 8.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.1 g
- Błonnik
- 2.6 g
- Sód
- 537.3 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Zupa fasolowa na wędzonych żeberkach
13 Std. 50 Min
Krupnik z grzybami
45 min
Bigos
1 godz. 30 min
Zupa grochowa
1 godz.
Zupa z kiszonych ogórków
45 min
Barszcz ukraiński
1h 35min
Zupa gulaszowa
1h 35min
Żurek
50 min
Fasolka po bretońsku
13 godz. 30 min
Krupnik
40 min
Kapuśniak z młodej kapusty
40 min
Barszcz czerwony zabielany
45 min