Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 150 g kapusty kiszonej
- 80 g cebuli, przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 20 g oliwy z oliwek
- 100 g białej kapusty, pokrojonej na kawałki
- 60 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 700 g wody, plus dodatkowa porcja
-
1 - 2
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego lub mięsnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu, warzywnego lub mięsnego (na 0,5 l) - ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe, suszone
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 150 g ziemniaków, pokrojonych na małe kawałki
- 100 - 150 g kiełbasy, pokrojonej w plasterki, przysmażonej
- 1 łyżeczka majeranku, suszonego
- 1 - 2 szczypty kminku
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 555.1 kJ / 132.7 kcal
- Białko
- 4.6 g
- Węglowodany
- 10.2 g
- Tłuszcz
- 8.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.1 g
- Błonnik
- 2.6 g
- Sód
- 537.3 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Kapuśniak z młodej kapusty
40 min
Krupnik
40 min
Barszcz ukraiński
1sa 35 dk
Zupa z kiszonych ogórków
45 min
Zupa ogórkowa
30 min
Zupa fasolowa z pulpecikami
50 min
Fasolka po bretońsku
13 godz. 30 min
Zupa fasolowa na wędzonych żeberkach
13 godz. 50 min
Zupa grochowa
1h
Żurek
50 min
Barszcz czerwony zabielany
45 min
Bigos
1h 30min