
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 70 g grochu, suchego
- 2 ząbki czosnku
- 150 g warzyw (cebuli, marchewki, korzenia pietruszki, selera, pora), pokrojonych na kawałki
- 1250 g wody
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona - 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM
- pieprz czarny, mielony, do smaku
- 2 liście laurowe, suszone
- 200 g chudego boczku, wędzonego, pokrojonego w kostkę
- 250 g ziemniaków, pokrojonych na małe kawałki
- 1 - 2 łyżeczki majeranku, suszonego, do smaku
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1469.5 kJ / 351.2 kcal
- Białko
- 13.3 g
- Węglowodany
- 13.1 g
- Tłuszcz
- 20.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 6.7 g
- Błonnik
- 7.8 g
- Sód
- 369 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Zupa z kiszonych ogórków
45 min
Zupa gulaszowa
1 godz. 35 min
Barszcz czerwony zabielany
45 min
Żurek
50 min
Kapuśniak
50 min
Fasolka po bretońsku
13 godz. 30 min
Krupnik
40 min
Barszcz ukraiński
1 godz. 35 min
Kapuśniak z młodej kapusty
40 min
Zupa szczawiowa
35 min
Zupa fasolowa z pulpecikami
50 min
Zupa fasolowa na wędzonych żeberkach
13 godz. 50 min