Hummus z gotowanych buraków z pomarańczą
TM6 TM5

Hummus z gotowanych buraków z pomarańczą

4.1 (50 ocen)

Składniki

  • 100 g ziaren sezamu, białego
  • 60 g oliwy z oliwek
  • 5 g miodu (opcjonalnie)
  • 320 g czerwonych buraków, gotowanych, np. z barszczu, pokrojonych na kawałki
  • 200 g białej ciecierzycy, ugotowanej, odsączonej
    lub 200 g białej ciecierzycy, z puszki, odsączonej
  • 2 ząbki czosnku
  • 15 - 25 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
  • 5 g skórki otartej z pomarańczy, ekologicznej, bez białych błonek
  • ½ czerwonej papryczki chili, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • ½ - ¾ łyżeczki soli

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1671.5 kJ / 399.3 kcal
Białko
11.5 g
Węglowodany
25.3 g
Tłuszcz
31.3 g
Tłuszcz nasycony
25.3 g
Błonnik
6.3 g
Sód
290.8 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy