Hummus z gotowanych buraków z pomarańczą

Hummus z gotowanych buraków z pomarańczą

4.1 56 ocen
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 20 min
4 porcje

Składniki

  • 100 g ziaren sezamu, białego
  • 60 g oliwy z oliwek
  • 5 g miodu (opcjonalnie)
  • 320 g czerwonych buraków, gotowanych np. z barszczu, pokrojonych na kawałki
  • 200 g białej ciecierzycy, ugotowanej odsączonej
    200 g białej ciecierzycy, z puszki, odsączonej
  • 2 ząbki czosnku
  • 15 - 25 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
  • 5 g skórki otartej z pomarańczy ekologicznej, bez białych błonek
  • ½ czerwonej papryczki chili bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • ½ - ¾ łyżeczki soli

Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 290.8 mg
Białko 11.5 g
Kalorie 1671.5 kJ / 399.3 kcal
Tłuszcz 31.3 g
Błonnik 6.3 g
Tłuszcz nasycony 25.3 g
Węglowodany 25.3 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...