Hummus z gotowanych buraków z pomarańczą

Hummus z gotowanych buraków z pomarańczą

4.1 54 oceny
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 20 min
4 porcje

Składniki

  • ziaren sezamu, białego
    100 g
  • oliwy z oliwek
    60 g
  • miodu (opcjonalnie)
    5 g
  • czerwonych buraków, gotowanych np. z barszczu, pokrojonych na kawałki
    320 g
  • białej ciecierzycy, ugotowanej odsączonej
    200 g
    200 g białej ciecierzycy, z puszki, odsączonej
  • ząbki czosnku
    2
  • soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
    15 - 25 g
  • skórki otartej z pomarańczy ekologicznej, bez białych błonek
    5 g
  • czerwonej papryczki chili bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
    ½
  • soli
    ½ - ¾ łyżeczki

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 399.3 kcal / 1671.5 kJ
Białko 11.5 g
Tłuszcz 31.3 g
Węglowodany 25.3 g
Błonnik 6.3 g
Tłuszcz nasycony 25.3 g
Sód 290.8 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...