
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 g ziaren sezamu, białego
- 60 g oliwy z oliwek
- 5 g miodu (opcjonalnie)
- 320 g czerwonych buraków, gotowanych np. z barszczu, pokrojonych na kawałki
-
200
g białej ciecierzycy, ugotowanej odsączonej
lub 200 g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej - 2 ząbki czosnku
- 15 - 25 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
- 5 g skórki otartej z pomarańczy ekologicznej, bez białych błonek
- ½ czerwonej papryczki chili bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- ½ - ¾ łyżeczki soli
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 399.3 kcal / 1671.5 kJ
- Białko
- 11.5 g
- Tłuszcz
- 31.3 g
- Węglowodany
- 25.3 g
- Błonnik
- 6.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 25.3 g
- Sód
- 290.8 mg