
Urządzenia i Akcesoria
Hummus z gotowanych buraków z pomarańczą
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 20 min
4 porcje
Składniki
-
100 g ziaren sezamu, białego
-
60 g oliwy z oliwek
-
5 g miodu (opcjonalnie)
-
320 g czerwonych buraków, gotowanych np. z barszczu, pokrojonych na kawałki
-
200 g białej ciecierzycy, ugotowanej odsączonej
-
2 ząbki czosnku
-
15 - 25 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
-
5 g skórki otartej z pomarańczy ekologicznej, bez białych błonek
-
½ czerwonej papryczki chili bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
-
½ - ¾ łyżeczki soli
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
290.8 mg
Białko
11.5 g
Kalorie
1671.5 kJ /
399.3 kcal
Tłuszcz
31.3 g
Błonnik
6.3 g
Tłuszcz nasycony
25.3 g
Węglowodany
25.3 g