Wersje kompatybilne
Wegańska bezglutenowa tarta ze śliwkami bez pieczenia
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Spód
- 150 g daktyli, suszonych, bez pestek
- wrząca woda, ilość do namoczenia daktyli
- 100 g płatków owsianych bezglutenowych
- 100 g wiórków kokosowych
- 80 g migdałów, w płatkach
- 60 g oleju kokosowego, płynnego (patrz wskazówka)
- 20 g zimnej wody
Masa czekoladowa
- 400 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao, pokrojonej na kawałki
- 300 g mleczka kokosowego
- 40 g syropu z agawy
Karmelizowane śliwki
- 350 g śliwek węgierek, dojrzałych, bez pestek, przekrojonych na pół
- 1 łyżka cukru
- ½ - 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
- 2 - 3 łyżki płatków kokosowych (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2010.4 kJ / 480.5 kcal
- Białko
- 7.1 g
- Węglowodany
- 41.9 g
- Tłuszcz
- 32.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 21.1 g
- Błonnik
- 8.1 g
- Sód
- 13.6 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chleb gryczano-migdałowy z nasionami (bez glutenu)
2h
Sernik z tofu (tofurnik)
4h 40min
Wegańskie brownie
2sa 45 dk
Wegańska gryczana pizza z konfiturą z czerwonej cebuli i brokułami
1h 55min
Wegańskie ciasto kokosowe
50 Min
Bezglutenowy chleb z kaszy gryczanej, jaglanej i ryżu
2sa 45 dk
Ciasto marchewkowo-pomarańczowe (bez glutenu)
2h
Tofurnik z mango i limonką
3h 40 min
Mazurek bezglutenowy
2h 15 min
Bezglutenowy spód do tarty
35 Min
Focaccia (bez glutenu)
1sa
Bezglutenowe ciasto migdałowe z gruszkami
1h 10min