Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Przyprawa garam masala
- 1 łyżka ziaren pieprzu czarnego
- 1 łyżka nasion kolendry
-
1
łyżka nasion kminu rzymskiego
lub 1 łyżka kminu rzymskiego, mielonego - ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
- ½ łyżeczki goździków
- 2 ½ łyżki kardamonu, mielonego
- 2 łyżki curry, mielonego
Kurczak garam masala
-
400
g pomidorów, świeżych, dojrzałych, pokrojonych na kawałki (patrz wskazówka)
lub 400 g krojonych pomidorów, z puszki - 80 g kwaśnej śmietany, 12% tłuszczu, gęstej
- 50 g masła, pokrojonego na kawałki
- 30 g cukru
- ¾ łyżeczki soli
- 500 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry, pokrojonych na 2,5-3 cm kawałki
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1469.5 kJ / 351.2 kcal
- Białko
- 31.3 g
- Węglowodany
- 19.8 g
- Tłuszcz
- 17.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 8.7 g
- Błonnik
- 5.2 g
- Sód
- 521.7 mg
Alternatywne przepisy
Maślany kurczak ze śmietaną (butter chicken)
45 Min
Kurczak w jogurtowym sosie curry
40 min
Curry z kurczakiem i brązowym ryżem
1h 30min
Kurczak w sosie satay
30min
Kurczak tikka masala z cytrynowym ryżem
4u. 30min
Kurczak garam masala z ryżem
1h
Maślany kurczak (Butter chicken)
1h
Przyprawa garam masala
5 Min
Kurczak garam masala z ryżem
40 min
Złoty ryż z indykiem i warzywami
40 min
Indyjski kurczak w jogurcie
1h
Curry z kurczaka (Koththu roti)
1h 5 min