Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 500 g fileta z piersi kurczaka, pokrojonego na 3-4 cm kawałki
-
100
g pasty curry tikka
lub 4 łyżeczki przyprawy garam masala (patrz wskazówka) - 40 g masła klarowanego (ghee) (patrz wskazówka)
- 150 g cebuli, przekrojonej na pół
- 20 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
- 10 g kolendry, świeżej, tylko liście
- 3 ząbki czosnku
-
1 - 2
zielone papryczki chili, świeże, bez gniazd nasiennych, pokrojone na kawałki
lub 1 - 2 czerwone papryczki chili, świeże, bez gniazd nasiennych, pokrojone na kawałki - 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
- 2 łyżeczki kolendry, mielonej
- ½ łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
- 100 g wody
- 70 g koncentratu pomidorowego
-
500
g śmietany, min. 30% tłuszczu
lub 500 g śmietany UHT, 18% tłuszczu
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2094.2 kJ / 500.5 kcal
- Białko
- 22.7 g
- Węglowodany
- 12.6 g
- Tłuszcz
- 41.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 24 g
- Błonnik
- 2.8 g
- Sód
- 568.4 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Orzechowy kurczak po tajsku z kokosowym ryżem
1h
Kurczak w sosie sezamowym z ryżem i chrupiącymi warzywami
40 min
Wieprzowina vindaloo
4 Std. 15 Min
Kokosowe curry z kurczakiem i ryżem
45 Min
Kurczak tikka masala z cytrynowym ryżem
4u. 30min
Maślany kurczak (Butter chicken)
1h
Korma z wołowiny
3 Std. 10 Min
Wieprzowina z trawą cytrynową (Kuruma iraichchi) z kokosowymi roti
2h
Przyprawa garam masala
5 Min
Indyjski kurczak w jogurcie
1h
Kurczak garam masala
40 min
Kurczak 65 z zielonym chutneyem
1h