Maślany kurczak ze śmietaną (butter chicken)

Maślany kurczak ze śmietaną (butter chicken)

4.7 2.2K ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 45 min
6 porcji

Składniki

  • fileta z piersi kurczaka pokrojonego na 3-4 cm kawałki
    500 g
  • pasty curry tikka
    100 g
    4 łyżeczki przyprawy garam masala, (patrz wskazówka)
  • masła klarowanego (ghee) (patrz wskazówka)
    40 g
  • cebuli przekrojonej na pół
    150 g
  • korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
    20 g
  • kolendry, świeżej tylko liście
    10 g
  • ząbki czosnku
    3
  • zielone papryczki chili, świeże bez gniazd nasiennych, pokrojone na kawałki
    1 - 2
    1 - 2 czerwone papryczki chili, świeże, bez gniazd nasiennych, pokrojone na kawałki
  • soli
    1 łyżeczka
  • kminu rzymskiego, mielonego
    2 łyżeczki
  • kolendry, mielonej
    2 łyżeczki
  • kurkumy, suszonej, mielonej
    ½ łyżeczki
  • wody
    100 g
  • koncentratu pomidorowego
    70 g
  • śmietany, min. 30% tłuszczu
    500 g
    500 g śmietany UHT, 18% tłuszczu

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 500.5 kcal / 2094.2 kJ
Białko 22.7 g
Tłuszcz 41.2 g
Węglowodany 12.6 g
Błonnik 2.8 g
Tłuszcz nasycony 24 g
Sód 568.4 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...