![Muszle makaronowe z pszenicy durum faszerowane ricottą i szpinakiem Muszle makaronowe z pszenicy durum faszerowane ricottą i szpinakiem](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/49b55774-6510-427b-8e9e-46f62ae8d774/Derivates/4f91d019-4516-4013-9d7e-3c576659bf8b.jpg)
Wersje kompatybilne
Muszle makaronowe z pszenicy durum faszerowane ricottą i szpinakiem
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 2 łyżeczki soli
- 24 sztuki makaronu suchego, typu conchiglie (muszle) z pszenicy durum (ok. 130 g)
- woda, ilość do gotowania makaronu
- 30 g sera parmezan
- 3 ząbki czosnku
- 30 g oliwy z oliwek
- 200 g liści szpinaku, świeżych
- 250 g sera ricotta, podzielonego na kawałki
- 80 g cebuli, przekrojonej na pół
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki
- 1 łyżeczka oregano, suszonego
- ½ łyżeczki bazylii, suszonej
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1524 kJ / 364 kcal
- Białko
- 15 g
- Węglowodany
- 35.6 g
- Tłuszcz
- 20.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 7.8 g
- Błonnik
- 4.1 g
- Sód
- 1048.8 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Lasagne ze szpinakiem, mozzarellą i ricottą
1 Std. 30 Min
Lasagne serowa ze szpinakiem
2 godz. 45 min
Zielone cannelloni
1h 45min
Quiche ze szparagami
1 Std. 35 Min
Makaron cannelloni ze szpinakiem
1 Std. 20 Min
Gnocchi w kremowym sosie ze szparagami
50 Min
Lasagne brokułowa z łososiem
1 Std. 30 Min
Gnocchi w sosie szpinakowym z kurczakiem
35 Min
Lasagne z bakłażanem i ricottą na parze
1h 25min
Cukinia nadziewana kaszą jaglaną
1 Std. 20 Min
Sakiewki ze szpinakiem i serem feta
50 Min
Placki gozleme ze szpinakiem
1 Std. 15 Min