
Wersje kompatybilne
Muszle makaronowe z pszenicy durum faszerowane ricottą i szpinakiem
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 2 łyżeczki soli
- 24 sztuki makaronu suchego, typu conchiglie (muszle) z pszenicy durum (ok. 130 g)
- woda ilość do gotowania makaronu
- 30 g sera parmezan
- 3 ząbki czosnku
- 30 g oliwy z oliwek
- 200 g liści szpinaku, świeżych
- 250 g sera ricotta podzielonego na kawałki
- 80 g cebuli przekrojonej na pół
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki
- 1 łyżeczka oregano, suszonego
- ½ łyżeczki bazylii, suszonej
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 364 kcal / 1524 kJ
- Białko
- 15 g
- Tłuszcz
- 20.2 g
- Węglowodany
- 35.6 g
- Błonnik
- 4.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 7.8 g
- Sód
- 1048.8 mg