Urządzenia i Akcesoria
Maślany kurczak (Butter chicken)
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz.
6 porcji
Składniki
-
1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
-
1 czerwoną papryczkę chili, suszoną bez gniazd nasiennych
-
1 łyżeczka nasion kolendry
-
1 łyżeczka kurkumy, suszonej, mielonej
-
2 łyżeczka przyprawy garam masala
-
500 g mięsa z udek kurczaka, bez skóry, bez kości, pokrojonych w 3-4 cm paski500 g piersi z kurczaka pokrojonych w 3-4 cm paski
-
2 łyżki soku z limonki świeżo wyciśniętego
-
2 łyżki oliwy z oliwek
-
1 ½ łyżeczki soli
-
70 g orzechów nerkowca
-
140 g wody
-
40 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego na kawałki
-
3 ząbki czosnku
-
100 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
-
1 czerwona papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
-
50 g masła klarowanego
-
400 g krojonych pomidorów, z puszki
-
70 g śmietany, min. 30% tłuszczu
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
651.4 mg
Białko
21.4 g
Kalorie
1688.7 kJ /
403.6 kcal
Tłuszcz
30.5 g
Błonnik
2.6 g
Tłuszcz nasycony
11.7 g
Węglowodany
12.8 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Wieprzowina z trawą cytrynową (Kuruma iraichchi) z kokosowymi roti
2 godz.
Curry z kurczaka (Koththu roti)
1 godz. 5 min
Przyprawa garam masala
5 min
Curry z kurczakiem i mango
45 min
Kurczak garam masala
40 min
Kurczak w sosie satay
30 min
Curry z jagnięciny i papryki (Bhoona Gosht)
1 godz. 15 min
Kurczak garam masala z ryżem
1 godz.
Orzechowy kurczak po tajsku z kokosowym ryżem
1 godz.
Kurczak tikka masala z cytrynowym ryżem
4 godz. 30 min
Maślany kurczak ze śmietaną (butter chicken)
45 min
Kurczak w miodowym sosie teriyaki z warzywami i ryżem
45 min