Maślany kurczak (Butter chicken)

Maślany kurczak (Butter chicken)

4.7 4.3K ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz.
6 porcji

Składniki

  • 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
  • 1 czerwona papryczka chili, suszona bez gniazd nasiennych
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1 łyżeczka kurkumy, suszonej, mielonej
  • 2 łyżeczki przyprawy garam masala
  • 500 g piersi z kurczaka pokrojonych w 3-4 cm paski
    500 g mięsa z udek kurczaka, bez skóry, bez kości, pokrojonych w 3-4 cm paski
  • 2 łyżki soku z limonki świeżo wyciśniętego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 70 g orzechów nerkowca
  • 140 g wody
  • 40 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego na kawałki
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 1 czerwona papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
  • 50 g masła klarowanego
  • 400 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 70 g śmietany, min. 30% tłuszczu

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 403.6 kcal / 1688.7 kJ
Białko 21.4 g
Tłuszcz 30.5 g
Węglowodany 12.8 g
Błonnik 2.6 g
Tłuszcz nasycony 11.7 g
Sód 651.4 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...