Urządzenia i Akcesoria
Curry z warzywami
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz. 25 min
4 porcje
Składniki
-
125 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
-
5 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
-
2 ząbki czosnku
-
10 g oliwy z oliwek
-
100 g czerwonej pasty curry
-
10 g cukru palmowego
-
300 g mleka kokosowego (min. 80% zawartości kokosa)
-
1400 g wody
-
½ kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszonej½ łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
-
2 łyżki sosu rybnego
-
1 łyżka pasty z tamaryndowca
-
500 g batatów pokrojonych na 1-2 cm kawałki
-
100 g różyczek brokułu, pokrojonych na 1 cm kawałki100 g brokuł gałązkowy pokrojonych na 1 cm kawałki
-
75 g zielonej fasolki szparagowej, mrożonej, bez łyka, uprzednio rozmrożonej75 g zielonej fasolki szparagowej, świeżej bez łyka
-
30 g dyni piżmowej bez gniazd nasiennych, pokrojonej w 1 cm kostkę
-
300 g strączków młodego, zielonego groszku bez łyka
-
200 g grzybów, świeżych pokrojonych w plastry (patrz wskazówka)
-
2 liście limonki Kaffir, suszone
-
2 czerwone papryczki chili, świeże pokrojone w cienkie plasterki, do podania
-
10 gałązek liści kolendry, świeżych do podania
-
sok z limonki, świeżo wyciśnięty do podania
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Białko
10 g
Kalorie
1950 kJ /
466 kcal
Tłuszcz
31 g
Błonnik
10 g
Węglowodany
46 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
ORIENTALNA JESIEŃ
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Kokosowy dhal z soczewicy
20 min
Wegetariańskie zielone curry z ryżem
50 min
Curry z soczewicą (dal)
40 min
Pikantne zielone curry z pieczonym ryżem
1 godz. 15 min
Paneer ze szpinakiem (Saag Paneer)
13 godz. 5 min
Biryani z jagnięciną
1 godz. 20 min
Zupa miso z warzywami
30 min
Korma z owoców morza
40 min
Warzywne curry z mleczkiem kokosowym
50 min
Curry z serem paneer
5 godz.
Curry rogan josh z ciecierzycą i pomidorami
30 min
Indyjski ser ze szpinakiem (Palak Paneer)
45 min