Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 200 g marchewki, pokrojonej na kawałki
-
800 - 850
g pomidorów, bez skóry, pokrojonych na kawałki
lub 700 - 800 g krojonych pomidorów, z puszki - 50 g masła, pokrojonego na kawałki
- 200 g bakłażana, pokrojonego na 1-2 cm kawałki
- 200 g wody
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona - 10 g przyprawy garam masala
- ½ - ¾ łyżeczki papryki ostrej, mielonej
- ½ - ¾ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
- ½ - ¾ łyżeczki kolendry, mielonej (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka soli
- ¼ łyżeczki pieprzu, mielonego
- 240 g białej ciecierzycy, z puszki, odsączonej
- 100 g śmietany, 18% tłuszczu
- 15 g miodu
- ryż, ilość do podania (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1467 kJ / 350.5 kcal
- Białko
- 10 g
- Węglowodany
- 45 g
- Tłuszcz
- 17 g
- Tłuszcz nasycony
- 10 g
- Błonnik
- 11.3 g
- Sód
- 1043.5 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Gulasz z soczewicy i batatów z pęczakiem
50 Min
Zupa z zielonej soczewicy i papryki
40 min
Gulasz z zielonej soczewicy
55 min
Curry z bakłażana, szpinaku i soczewicy
25 Min
Curry z pieczoną dynią i ciecierzycą
1h
Ragout z soczewicą i burakami
2hod. 10min
Dahl z mleczkiem kokosowym i szpinakiem
55 min
Zupa z soczewicy i papryki z dodatkiem harissy
45 min
Gulasz z soczewicy i buraków
55 min
Zupa z ciecierzycy, dyni i jarmużu
45 min
Leczo wegańskie z czerwoną soczewicą
1h
Strączkowy gulasz z czarnuszką i szpinakiem
13 godz. 35 min