Zupa z ciecierzycą i bakłażanem

Zupa z ciecierzycą i bakłażanem

4.5 252 oceny
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 35 min
4 porcje

Składniki

  • 200 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 800 - 850 g pomidorów, bez skóry pokrojonych na kawałki
    700 - 800 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 50 g masła pokrojonego na kawałki
  • 200 g bakłażana pokrojonego na 1-2 cm kawałki
  • 200 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 10 g przyprawy garam masala
  • ½ - ¾ łyżeczki papryki ostrej, mielonej
  • ½ - ¾ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • ½ - ¾ łyżeczki kolendry, mielonej (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu, mielonego
  • 240 g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej
  • 100 g śmietany, 18% tłuszczu
  • 15 g miodu
  • ryż (opcjonalnie) ilość do podania

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 350.5 kcal / 1467 kJ
Białko 10 g
Tłuszcz 17 g
Węglowodany 45 g
Błonnik 11.3 g
Tłuszcz nasycony 10 g
Sód 1043.5 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...