Sałatka z komosą ryżową, młodą marchewką i soczewicą

Sałatka z komosą ryżową, młodą marchewką i soczewicą

4.5 59 ocen
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 55 min
4 porcje

Składniki

Sałatka
  • 1200 g wody
  • 100 g zielonej soczewicy, suszonej
  • 300 g młodej marchewki przekrojonej wzdłuż na pół
  • 120 g komosy ryżowej (quinoa)
  • 100 g mieszanki młodych sałat
  • 60 g suszonych pomidorów, w oleju odsączonych, pokrojonych w paski
  • 30 g żurawiny, suszonej
Sos klonowo-balsamiczny
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 10 g soku z cytryny
  • 15 g octu balsamicznego
  • 20 g syropu klonowego
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich, suszonych
Serwowanie
  • 4 łyżki orzeszków piniowych (patrz wskazówka)

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 397.3 mg
Białko 15 g
Kalorie 1736.3 kJ / 414.7 kcal
Tłuszcz 18.3 g
Błonnik 10.1 g
Tłuszcz nasycony 2.8 g
Węglowodany 55.3 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...