Wersje kompatybilne
Kotlety schabowe z kością (sous-vide) i sałatka jabłkowa (z osłoną noża miksującego)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 200 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 20 g koperku, świeżego, tylko liście
- 20 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 1 łyżeczka soli, plus dodatkowa ilość do smaku
- 40 g octu jabłkowego
- 80 g musztardy francuskiej
- 1300 - 1400 wody, do całkowitego przykrycia worków (patrz wskazówka) plus do napełnienia miski
- 3 kotlety schabowe, z kością (170-200 g każdy)
-
30
g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (patrz wskazówka)
lub 1 płaska łyżeczka witaminy C, w proszku (patrz wskazówka) - 40 g kwaśnej śmietany, 12% tłuszczu
- pieprz czarny, świeżo mielony, do smaku
- 80 g korzenia selera, pokrojonego w 1 mm plastry (patrz wskazówka)
- 250 g jabłek, zielonych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych w 2 mm plastry
- 150 g cykorii, pokrojonej w 2 mm plastry
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1857 kJ / 443 kcal
- Białko
- 37 g
- Węglowodany
- 25 g
- Tłuszcz
- 19 g
- Tłuszcz nasycony
- 5 g
- Błonnik
- 6.5 g
- Sód
- 488 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Wolno gotowana wołowina w sosie whisky z ziemniakami (z osłoną noża miksującego)
2 Std. 50 Min
Wolno gotowane żeberka w sosie barbecue (z osłoną noża miksującego)
4h 25min
Grillowane żeberka w słodko-kwaśnym sosie BBQ
2 Std. 30 Min
Podudzia z kurczaka w sosie puttanesca (z osłoną noża miksującego)
2 Std. 30 Min
Pieczony boczek w pięciu smakach
9h 15min
Wolno gotowane koreańskie żeberka i fajitas (z osłoną noża miksującego)
4 Std. 10 Min
Policzki wieprzowe (sous-vide) w czerwonym winie (z osłoną noża miksującego)
8h 45min
Steki z polędwicy wołowej (sous-vide) z sosem berneńskim (z osłoną noża miksującego)
2 Std. 20 Min
Perliczki pieczone z jałowcem
2h
Wolno gotowana łopatka wieprzowa (z osłoną noża miksującego)
4h 20min
Policzki wołowe duszone w winie, purée z batatów i brokuły
2h
Wołowina (sous-vide, z osłoną noża miksującego) z frytkami z batatów i sosem majonezowym
1 Std. 30 Min