Steki z polędwicy wołowej (sous-vide) z sosem berneńskim (z osłoną noża miksującego)

4.5 200 ocen
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 2 godz. 20 min
4 porcje

Składniki

  • 4 steki z polędwicy wołowej (180-200 g każdy, 3 cm grubości)
  • 2 łyżeczki soli
  • ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 4 gałązki tymianku, świeżego
  • 1300 - 1400 g wody plus dodatkowa ilość do napełnienia miski
  • 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (patrz wskazówka)
    1 płaska łyżeczka witaminy C, w proszku, (patrz wskazówka)
  • 50 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
  • 1 - 2 gałązki estragonu, świeżego tylko liście
    1 - 2 szczypty estragonu, suszonego, tylko liście
  • 50 g białego wina, wytrawnego
  • 10 g białego octu winnego
  • 200 g masła pokrojonego na kawałki
  • 4 żółtka
  • masło klarowane do smażenia

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 855.6 kcal / 3579.8 kJ
Białko 43 g
Tłuszcz 72.8 g
Węglowodany 4.4 g
Błonnik 0.8 g
Tłuszcz nasycony 38.6 g
Sód 1294.3 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...