Urządzenia i Akcesoria
Steki z polędwicy wołowej (sous-vide) z sosem berneńskim (z osłoną noża miksującego)
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 2 godz. 20 min
4 porcje
Składniki
-
4 steki z polędwicy wołowej (180-200 g każdy, 3 cm grubości)
-
2 łyżeczki soli
-
¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
4 gałązki tymianku, świeżego
-
1300 - 1400 g wody plus dodatkowa ilość do napełnienia miski
-
30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (patrz wskazówka)
-
50 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
-
1 - 2 gałązki estragonu, świeżego tylko liście
-
50 g białego wina, wytrawnego
-
10 g białego octu winnego
-
200 g masła pokrojonego na kawałki
-
4 żółtka
-
masło klarowane do smażenia
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
855.6 kcal /
3579.8 kJ
Białko
43 g
Tłuszcz
72.8 g
Węglowodany
4.4 g
Błonnik
0.8 g
Tłuszcz nasycony
38.6 g
Sód
1294.3 mg