Wersje kompatybilne
Steki z polędwicy wołowej (sous-vide) z sosem berneńskim (z osłoną noża miksującego)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 4 steki z polędwicy wołowej (180-200 g każdy, 3 cm grubości)
- 2 łyżeczki soli
- ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 4 gałązki tymianku, świeżego
- 1300 - 1400 g wody, do całkowitego przykrycia worków (patrz wskazówka), plus dodatkowa ilość do napełnienia miski
-
30
g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (patrz wskazówka)
lub 1 płaska łyżeczka witaminy C, w proszku (patrz wskazówka) - 50 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
-
1 - 2
gałązki estragonu, świeżego, tylko liście
lub 1 - 2 szczypty estragonu, suszonego - 50 g białego wina, wytrawnego
- 1 łyżka białego octu winnego
- 200 g masła, pokrojonego na kawałki
- 4 żółtka
- masło klarowane, do smażenia
- Wartości odżywcze
- na 1 porcje
- Kalorie
- 2926 kJ / 698 kcal
- Białko
- 46 g
- Węglowodany
- 1 g
- Tłuszcz
- 56 g
- Tłuszcz nasycony
- 32 g
- Błonnik
- 0.4 g
- Sód
- 93 mg
Alternatywne przepisy
Steki w sosie z zielonego pieprzu, purée ziemniaczane z grzankami
1 godz. 15 min
Steki wołowe (medium rare, sous-vide) z masłem ziołowo-czosnkowym (z osłoną noża miksującego)
1 Std. 25 Min
Wolno gotowana zupa gulaszowa z cielęciny (z osłoną noża miksującego)
6h 30min
Łosoś teriyaki (sous-vide, z osłoną noża miksującego)
1 godz. 20 min
Sałatka z kaczką (sous-vide, z osłoną noża miksującego) i sosem borówkowym
1 godz. 35 min
Policzki wieprzowe (sous-vide) w czerwonym winie (z osłoną noża miksującego)
8h 45min
Kotlety schabowe z kością (sous-vide) i sałatka jabłkowa (z osłoną noża miksującego)
2 Std. 40 Min
Sałatka z ośmiornicą (sous-vide, z osłoną noża miksującego)
8h
Cielęcina (sous-vide, z osłoną noża miksującego) z chipsami z jabłek i ziemniaków
5h 10min
Wolno gotowane kalmary z chorizo w sosie pomidorowym (z osłoną noża miksującego)
5j 30 menit
Szparagi (sous-vide) z jajkami w koszulkach (z osłoną noża miksującego)
1 godz. 10 min
Wolno gotowana jagnięcina z ogórkowym kuskusem i miętą (z osłoną noża miksującego)
9 Std.