
Wersje kompatybilne
Policzki wołowe duszone w winie, purée z batatów i brokuły
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
-
5
g tymianku, świeżego, tylko liście
lub 5 g rozmarynu, suszonego, tylko liście - 3 ząbki czosnku
- 180 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 20 g oliwy z oliwek
- 180 g chudego boczku wędzonego, pokrojonego w 1 cm kostkę
- 800 - 850 g policzków wołowych, bez tłuszczu i białych błonek, pokrojonych na 7-8 cm kawałki
- 200 g czerwonego wina, wytrawnego
- 70 g wody
-
1
czubata łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona - 35 g sosu Worcestershire
- 1 ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 150 g marchewki, pokrojonej na ukośne 2 cm kawałki
- 800 g batatów, pokrojonych w 2 cm kostkę
- 300 g różyczek brokułu
- 30 g masła
- 40 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
- 1 płaska łyżeczka soli
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 3568.2 kJ / 852.3 kcal
- Białko
- 54.7 g
- Węglowodany
- 54.7 g
- Tłuszcz
- 45.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 18 g
- Błonnik
- 10.5 g
- Sód
- 1359.5 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Mocne rumienienie wołowiny (pokrojonej w paski)
15 Min
Gulasz z łopatki wołowej i kopytka na parze
1h 30min
Wołowina w czerwonym winie
2h 10min
Wolno gotowany kremowy gulasz z indyka z pieczarkami (z osłoną noża miksującego)
4hod.
Cielęcina w sosie z kolorowym pieprzem
30min
Wolno gotowana zupa gulaszowa z cielęciny (z osłoną noża miksującego)
6 Std. 30 Min
Wolno gotowana wołowina z pieczarkami (z osłoną noża miksującego)
5sa 20 dk
Polędwica wołowa z warzywami
50min
Wolno gotowana jagnięcina z ogórkowym kuskusem i miętą (z osłoną noża miksującego)
9 Std.
Sałatka z ośmiornicą (sous-vide, z osłoną noża miksującego)
8 Std.
Rumienienie wołowiny (medium rare)
15 Min
Spaghetti z małżami, grzybami i karczochami
50min