Wersje kompatybilne
Policzki wołowe duszone w winie, purée z batatów i brokuły
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
-
5
g tymianku, świeżego, tylko liście
lub 5 g rozmarynu, suszonego, tylko liście - 3 ząbki czosnku
- 180 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 20 g oliwy z oliwek
- 180 g chudego boczku wędzonego, pokrojonego w 1 cm kostkę
- 800 - 850 g policzków wołowych, bez tłuszczu i białych błonek, pokrojonych na 7-8 cm kawałki
- 200 g czerwonego wina, wytrawnego
- 70 g wody
-
1
czubata łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona - 35 g sosu Worcestershire
- 1 ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 150 g marchewki, pokrojonej na ukośne 2 cm kawałki
- 800 g batatów, pokrojonych w 2 cm kostkę
- 300 g różyczek brokułu
- 30 g masła
- 40 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
- 1 płaska łyżeczka soli
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 3568.2 kJ / 852.3 kcal
- Białko
- 54.7 g
- Węglowodany
- 54.7 g
- Tłuszcz
- 45.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 18 g
- Błonnik
- 10.5 g
- Sód
- 1359.5 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Grillowane steki wołowe z masłem cebulowo-ziołowym, młodymi ziemniakami i cebulą
1 Std. 20 Min
Cielęcina (sous-vide, z osłoną noża miksującego) z chipsami z jabłek i ziemniaków
5h 10 min
Polędwica wołowa z warzywami
50min
Sałatka z ośmiornicą (sous-vide, z osłoną noża miksującego)
8h
Policzki wieprzowe (sous-vide) w czerwonym winie (z osłoną noża miksującego)
8 Std. 45 Min
Cielęcina w sosie z kolorowym pieprzem
30 Min
Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym
50min
Gulasz wołowy z grzybami i rozmarynowym pęczakiem
1h 50min
Steki z polędwicy wołowej (sous-vide) z sosem berneńskim (z osłoną noża miksującego)
2 Std. 20 Min
Kotlety schabowe z kością (sous-vide) i sałatka jabłkowa (z osłoną noża miksującego)
2h 40min
Pierś z kaczki z sosem z czerwonego wina, purée selerowo-kalafiorowe
1h 50min
Wolno gotowane żeberka w sosie barbecue (z osłoną noża miksującego)
4 Std. 25 Min