Kalafior z purée z groszku

Kalafior z purée z groszku

4.3 321 ocen
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 40 min
4 porcje

Składniki

  • 30 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 3 ząbki czosnku
  • 20 g koncentratu pomidorowego
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 4 gałązki tymianku, świeżego tylko liście
    1 - 2 łyżeczki tymianku, suszonego
  • 1 łyżeczka oregano, suszonego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
  • 1 łyżeczki soli
  • 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 kalafior mały, cały (700-800 g)
  • 700 g wody
  • 300 g zielonego groszku, mrożonego
  • 40 g masła
  • 20 g śmietany, 18% tłuszczu
    20 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • szczypiorek, świeży (opcjonalnie) drobno posiekany, do dekoracji

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 567 mg
Białko 12.2 g
Kalorie 1172.8 kJ / 279 kcal
Tłuszcz 18.1 g
Błonnik 11.6 g
Tłuszcz nasycony 8.8 g
Węglowodany 11.8 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...