![Kalafior z purée z groszku Kalafior z purée z groszku](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/89D83F18-1F68-4DBE-AEC7-DB68AECE8F11/Derivates/FDF1572D-01F0-4F21-A090-32AFFD375EEC.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 30 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
- 3 ząbki czosnku
- 20 g koncentratu pomidorowego
- 20 g oliwy z oliwek
-
4
gałązki tymianku, świeżego, tylko liście
lub 1 - 2 łyżeczki tymianku, suszonego - 1 łyżeczka oregano, suszonego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- 1 łyżeczki soli
- 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 1 kalafior, mały, cały (700-800 g)
- 700 g wody
- 300 g zielonego groszku, mrożonego
- 40 g masła
-
20
g śmietany, 18% tłuszczu
lub 20 g śmietany, min. 30% tłuszczu - szczypiorek, świeży, drobno posiekany, do dekoracji (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1172.8 kJ / 279 kcal
- Białko
- 12.2 g
- Węglowodany
- 11.8 g
- Tłuszcz
- 18.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 8.8 g
- Błonnik
- 11.6 g
- Sód
- 567 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Kalafiory pieczone w sosie Buffalo
35 Min
Cytrynowa brukselka
20 Min
Brokuły i ziemniaki z sosem z sera pleśniowego
30 Min
Zielona fasolka szparagowa na Varomie
30 Min
Sałatka z gotowanych ziemniaków z miętowo-cytrynowym sosem
15min
Gotowanie na parze kalafiora (300 g)
20 Min
Gotowanie na parze kalafiora (350-900 g)
30 Min
Pieczarki duszone ze śmietaną
30 Min
Gotowanie ziemniaków w koszyczku
35 Min
Warzywa gotowane na parze
35 Min
Jajka sadzone na Varomie z ziemniakami, szparagami i sosem cytrynowym
50min
Gotowanie na parze młodych ziemniaków (300-600 g)
35 Min