Wersje kompatybilne
Grillowane steki wołowe z masłem cebulowo-ziołowym, młodymi ziemniakami i cebulą
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Masło cebulowe z ziołami
- 50 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 5 łodyżek natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 2 łodyżki koperku, świeżego, tylko liście
- ½ łyżeczki soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- 150 g masła, pokrojonego na kawałki
Grillowane ziemniaki cebula i steki
- 500 g wody
- 500 - 600 g ziemniaków, młodych, w całości
- ½ - ¾ łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do oprószenia steków
- oliwa z oliwek, do posmarowania ziemniaków
- rozmaryn, suszony, do oprószenia ziemniaków
- olej rzepakowy, do natłuszczenia
- 4 czerwone cebule, przekrojone na pół
- 4 steki rib-eye, o grubości 3-4 cm (patrz wskazówka)
- pieprz, świeżo mielony, do oprószenia steków
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 3664.5 kJ / 875.3 kcal
- Białko
- 46.3 g
- Węglowodany
- 32.5 g
- Tłuszcz
- 63 g
- Tłuszcz nasycony
- 33.5 g
- Błonnik
- 4 g
- Sód
- 591.5 mg