
Wersje kompatybilne
Sałatka z ośmiornicą (sous-vide, z osłoną noża miksującego)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 600 g ośmiornicy, mrożonej uprzednio rozmrożonej, tylko macki o grubości 2-2,5 cm (patrz wskazówka)
- 60 g oliwy z oliwek
- 1 łyżka papryki słodkiej, mielonej
- ¾ - 1 łyżeczka soli
- 1500 - 1600 g wody do całkowitego przykrycia worków plus dodatkowa ilość do napełnienia miski
- 2 ząbki czosnku rozgniecione
- 2 liście laurowe, suszone
-
30
g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (patrz wskazówka)
lub 1 płaska łyżeczka witaminy C, w proszku (patrz wskazówka) - 120 g marchewki pokrojonej w słupki (0,5 x 5 cm)
- 100 g czerwonej cebuli pokrojonej w 5 mm piórka
- 80 g zielonej papryki pokrojonej w słupki (0,5 x 5 cm)
- 80 g czerwonej papryki pokrojonej w słupki (0,5 x 5 cm)
- 15 g białego octu winnego
- 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 281 kcal / 1177 kJ
- Białko
- 25 g
- Tłuszcz
- 17 g
- Węglowodany
- 6 g
- Błonnik
- 2.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.5 g
- Sód
- 594 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Saganaki z krewetkami i fetą
35 min
Steki z polędwicy wołowej (sous-vide) z sosem berneńskim (z osłoną noża miksującego)
2 godz. 20 min
Tatar z tuńczyka z kremem awokado
20 min
Omułki w białym winie
35 min
Wolno gotowane kalmary z chorizo w sosie pomidorowym (z osłoną noża miksującego)
5 godz. 30 min
Małże po marynarsku
1 godz. 15 min
Małże w mleku kokosowym i curry
1 godz. 10 min
Łosoś teriyaki (sous-vide, z osłoną noża miksującego)
1 godz. 20 min
Mini frittaty z salsą z awokado i wędzonego łososia
45 min
Krewetki i kalmary z selerem naciowym
30 min
Steki w sosie z zielonego pieprzu, purée ziemniaczane z grzankami
1 godz. 15 min
Stek z tuńczyka na parze z pikantnym dipem z pomidorów i soczewicy
40 min