Urządzenia i Akcesoria
Sałatka z ośmiornicą (sous-vide, z osłoną noża miksującego)
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 8 godz.
4 porcje
Składniki
-
600 g ośmiornicy, mrożonej uprzednio rozmrożonej, tylko macki o grubości 2-2,5 cm (patrz wskazówka)
-
60 g oliwy z oliwek
-
1 łyżka papryki słodkiej, mielonej
-
¾ - 1 łyżeczka soli
-
1500 - 1600 g wody do całkowitego przykrycia worków plus dodatkowa ilość do napełnienia miski
-
2 ząbki czosnku rozgniecione
-
2 liście laurowe, suszone
-
1 płaska łyżeczka witaminy C, w proszku, (patrz wskazówka)30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (patrz wskazówka)
-
120 g marchewki pokrojonej w słupki (0,5 x 5 cm)
-
100 g czerwonej cebuli pokrojonej w 5 mm piórka
-
80 g zielonej papryki pokrojonej w słupki (0,5 x 5 cm)
-
80 g czerwonej papryki pokrojonej w słupki (0,5 x 5 cm)
-
15 g białego octu winnego
-
5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
594 mg
Białko
25 g
Kalorie
1177 kJ /
281 kcal
Tłuszcz
17 g
Błonnik
2.3 g
Tłuszcz nasycony
2.5 g
Węglowodany
6 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
SOUS-VIDE
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Małże po marynarsku
1 godz. 15 min
Sałatka z kaczką (sous-vide, z osłoną noża miksującego) i sosem borówkowym
1 godz. 35 min
Operetta z owocami morza i kulkami ziemniaczanymi
2 godz. 10 min
Wolno gotowane kalmary z chorizo w sosie pomidorowym (z osłoną noża miksującego)
5 godz. 30 min
Chłodnik pomidorowy z kolendrą i krewetkami po meksykańsku
1 godz. 50 min
Owoce morza w sosie pomidorowo-ziołowym
30 min
Steki z polędwicy wołowej z sosem chimichurri
40 min
Ryż z krewetkami w orientalnym sosie
55 min
Krewetki arrabiata z makaronem z cukinii
40 min
Łosoś teriyaki (sous-vide, z osłoną noża miksującego)
1 godz. 20 min
Krewetki z orzechami nerkowca
40 min
Tatar z tuńczyka z kremem awokado
20 min